διαπιστώνει ότι το κοινό δείχνει εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και ζητά μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην κοινωνία και τη χάραξη πολιτικής. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Human Behaviours».
Η έρευνα, στην οποία πήραν μέρος 71.922 άτομα, παρέχει τη μεγαλύτερη παγκόσμια συλλογή δεδομένων σχετικά με την εμπιστοσύνη στους επιστήμονες, μετά την πανδημία του Covid-19. Όπως προκύπτει, η πλειοψηφία του κοινού έχει σχετικά υψηλή εμπιστοσύνη στους επιστήμονες: το μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης σε όλες τις χώρες είναι 3,62 (στην κλίμακα ως 1 ορίζεται η πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη και 5 η πολύ υψηλή εμπιστοσύνη).
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι καμία χώρα δεν δείχνει χαμηλή εμπιστοσύνη στους επιστήμονες. Ωστόσο, υπάρχουν αξιοσημείωτες παραλλαγές ανάμεσα σε χώρες και περιοχές. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Αίγυπτος (4,30) και ακολουθούν η Ινδία, η Νιγηρία, η Κένυα και η Αυστραλία. Τη μικρότερη εμπιστοσύνη στους επιστήμονες δείχνουν οι πολίτες στην Αιθιοπία, τη Ρωσία, τη Βολιβία, το Καζακστάν και τελευταία την Αλβανία (3,05). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 56η θέση, με το επίπεδο εμπιστοσύνης να διαμορφώνεται χαμηλότερα από τον μέσο όρο, στο 3,39. Σε λίγο υψηλότερη θέση από την Ελλάδα (52η) βρίσκεται η Κύπρος (3,42).
Οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι επιστήμονες είναι ικανοί να διεξάγουν έρευνα υψηλού αντίκτυπου (78%), είναι ειλικρινείς (57%) και ενδιαφέρονται για την ευημερία των ανθρώπων (56%). Το 52% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στη διαδικασία χάραξης πολιτικής. Επίσης, το 75% πιστεύει ότι οι μέθοδοι επιστημονικής έρευνας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστωθεί αν κάτι είναι αληθές ή ψευδές.
Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (42%) πιστεύουν ότι οι επιστήμονες δίνουν προσοχή στις απόψεις των άλλων. Εξάλλου, το 83% ζητάει οι επιστήμονες να επικοινωνούν την επιστήμη με το κοινό. Τα ευρήματα δείχνουν μάλιστα ότι πολλοί άνθρωποι σε πολλές χώρες αισθάνονται ότι οι προτεραιότητες της επιστήμης δεν ευθυγραμμίζονται πάντα με τις δικές τους προτεραιότητες. Οι ερωτηθέντες θα ήθελαν να δίνεται υψηλή προτεραιότητα στην έρευνα που σχετίζεται με τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, την επίλυση ενεργειακών προβλημάτων και τη μείωση της φτώχειας. Αντίθετα, να μην δίνεται προτεραιότητα στην έρευνα για την ανάπτυξη της άμυνας και της στρατιωτικής τεχνολογίας και πιστεύουν ότι επιστήμη δίνει προτεραιότητα σε αυτούς τους δύο τομείς περισσότερο από ό,τι επιθυμούν.
Σημειώνεται ότι την έρευνα διεξήγε το TISP, μια κοινοπραξία με έδρα το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η οποία περιλαμβάνει 241 ερευνητές από 169 ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο.
ΑΠΕΜΠΕ,Μ. Κουζινοπούλου – φωτο:freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πάρτι σε όλη την Αθήνα για να γιορτάσουν τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου
- «Μια εξόφθαλμη αλήθεια» που παραδέχονται πλέον οι Ευρωπαίοι ποδηγέτες του Ζελένσκι
- Νέες συνομιλίες απόψε στο Βερολίνο για το Ουκρανικό
- Ζαχάροβα κατά Δύσης για τις δολοφονίες Ρώσων δημοσιογράφων στην Ουκρανία
- Νέο κύμα διαδηλώσεων και στη Ρουμανία κατά της διαφθοράς
- ΕΒΕΠ: Η αγορά πλήττεται από τις κινητοποιήσεις των αγροτών
- Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού σε Mυρτώο και κεντρικό Αιγαίο
- Ιράν, Κίνα, Β. Κορέα και τώρα Ινδία! Ιστορική συμφωνία με Πούτιν για ανάπτυξη στρατευμάτων
- Eurovision 2026: Ποιές χώρες επιστρέφουν και ποιές θα μποϊκοτάρουν τον διαγωνισμό
- Οδησσός: Επίθεση ρωσικών drones τους… χάλασε το γεύμα σε εστιατόριο, vid









