• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • Πώς ένα μικρό νησί στον Ινδικό μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω για τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο

Πώς ένα μικρό νησί στον Ινδικό μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω για τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο

Ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, αγόρευσε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στο πλαίσιο εκδίκασης της υπόθεσης του Μαυρικίου, που αφορά το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στο νησί του Ινδικού Ωκεανού.

«Με την αγόρευσή της, η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρθηκε στις αρχές του διεθνούς δικαίου όσον αφορά την αποαποικιοποίηση και πιο συγκεκριμένα το γεγονός ότι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι και θα είναι πάντοτε σεβαστό και αναπαλλοτρίωτο ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την απόδοση ανεξαρτησίας», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κύπριος γενικός εισαγγελέας.

Το δικαίωμα αυτό, πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης, «θα πρέπει να εξετάζεται κατά πόσον ορθά και νόμιμα έχει συντελεστεί μέσω των ετών, ανάλογα και με τις εξελισσόμενες συνθήκες στο διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι «οι αναφορές που έγιναν από την κυπριακή αντιπροσωπεία ήταν γενικής μορφής, πάνω σε αρχές οι οποίες διέπουν το θέμα, χωρίς άμεση αναφορά στο θέμα των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Οι αρχές όμως, οι οποίες προωθήθηκαν και τα επιχειρήματα, έμμεσα αφορούν και επηρεάζουν το θέμα των βάσεων στην Κύπρο», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη η επιτυχής έκβαση της υπόθεσης του Μαυρικίου, με την έννοια ότι θα δοθεί κάποια γνωμοδότηση του Δικαστηρίου η οποία θα θεωρηθεί ευνοϊκή, «θα είναι ένα πολύ σοβαρό νομικό όπλο, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο από το ίδιο τούτο το κράτος όσο και από οποιοδήποτε άλλο κράτος αντιμετωπίζει παρόμοια θέματα με αυτά του Μαυρικίου».

Η διαδικασία θα συνεχιστεί σήμερα και θα περατωθεί αύριο, οπότε το Δικαστήριο αναμένεται να επιφυλάξει την έκδοση της απόφασης του σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η γνωμοδότηση θα αποσταλεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ήταν και το όργανο που την ζήτησε.

ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu