Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) κάλεσε χθες Πέμπτη να ιδρυθεί ειδικό διεθνές δικαστήριο για να δικάσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και της Λευκορωσίας για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Το διεθνές δικαστήριο αυτό, που θα εδρεύει στη Χάγη, πρέπει να δικάσει τις ηγεσίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας που «σχεδίασαν, προετοίμααν, άρχισαν και εκτέλεσαν» τον πόλεμο, αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος της ΚΣΣΕ.
«Αν δεν είχαν αποφασίσει να εξαπολύσουν αυτόν τον επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, οι φρικαλεότητες, η καταστροφή, ο θάνατος και η ζημιά (…) δεν θα είχαν έρθει», επιχειρηματολογεί το κείμενο.
Η ολομέλεια ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα, που βασίστηκε σε έκθεση του ελβετού κοινοβουλευτικού Νταμιέν Κοτιέ.
Το ειδικό διεθνές δικαστήριο πρέπει να «υποστηριχθεί από όσο περισσότερα κράτη και όσους περισσότερους διεθνείς οργανισμούς είναι δυνατόν, ιδιαίτερα από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», σύμφωνα με την ΚΣΣΕ. Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο ως προς το εγχείρημα αυτό, προστίθεται στο ψήφισμα.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης —διεθνής οργανισμός ο οποίος δεν έχει καμία οργανική σχέση με την ΕΕ— είναι αρμόδιο για την επίβλεψη της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα 46 κράτη μέλη του. Η Ρωσία αποχώρησε από τις τάξεις του τον Μάρτιο.
(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συγκλονιστικοί ισχυρισμοί για την Παγκόσμια Τράπεζα! Γιατί συμβαίνει αυτό;
- «Αν πέσει η Ιερουσαλήμ, θα καεί η Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Μπαχτσελί
- Ισραήλ: Μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την Υεμένη συνετρίβη στον περίβολο ξενοδοχείου στην Εϊλάτ
- Οι Χριστιανοί στη Συρία γιορτάζουν την ημέρα του Σταυρού – Δείτε βίντεο
- «No Escape From Now»: Το ντοκιμαντέρ για τον Όζι Όσμπορν θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο – Δείτε το συγκινητικό τρέιλερ
- Ιταλία: Πρόταση να δοθεί το όνομα του Τζόρτζιο Αρμάνι στο αεροδρόμιο του νησιού Παντελερία
- Άναυδοι οι αρχαιολόγοι: Βρέθηκαν μούμιες στην Ασία 9.500 χρόνια αρχαιότερες από τις αιγυπτιακές
- Δημοσκόπηση: Χαμός με τον αριθμό κομμάτων που μπαίνουν Βουλή! Πόσοι θα ψήφιζαν πιθανό κόμμα Σαμαρά
- «Ο ήλιος ξυπνάει σιγά σιγά»: Η NASA προειδοποιεί ότι η ηλιακή δραστηριότητα θα παραμείνει υψηλή
- ΕΣΕΕ: Το ελληνικό εμπόριο σε νέα «τροχιά» ενόψει τεχνολογικών και γεωπολιτικών εξελίξεων
Κύρια Θέματα

















