Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε επιστολή που απέστειλε στον Νορβηγό πρωθυπουργό Γιόνας Γκαρ Στέρε ότι δεν νιώθει πλέον «υποχρεωμένος να σκέφτεται αποκλειστικά την ειρήνη», αφού η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ δεν τον τίμησε με τον Νόμπελ Ειρήνης, ενώ επανέλαβε το αίτημά του να αναλάβουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο της Γροιλανδίας, σύμφωνα με το Reuters και το AFP.
«Με δεδομένο ότι η χώρα σας αποφάσισε να μην μου δώσει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης αφού έβαλα τέλος σε ‘ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ’ από 8 πολέμους, δεν νιώθω πλέον υποχρεωμένος να σκέφτομαι αποκλειστικά την ειρήνη», έγραψε ο Τραμπ σε μήνυμά του προς τον Στέρε.
«Αν και πάντα θα κυριαρχεί, τώρα μπορώ να σκέφτομαι τι είναι καλό και σωστό για τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Στη συνέχεια ο Ρεπουμπλικάνος αμφισβήτησε για μία ακόμη φορά την κυριαρχία της Δανίας επί της Γροιλανδίας και ισχυρίστηκε ότι ούτε η Κοπεγχάγη ούτε οι υπάρχουσες εγγυήσεις ασφαλείας δεν θα μπορούν να προστατεύσουν το αρκτικό νησί.
«Η Δανία δεν μπορεί να προστατεύσει αυτό το έδαφος από τη Ρωσία ή την Κίνα και ούτως ή άλλως γιατί έχουν (σ.σ. οι Δανοί) ‘δικαίωμα ιδιοκτησίας’. Δεν υπάρχουν γραπτά έγγραφα, απλώς μια βάρκα έφτασε εκεί πριν εκατοντάδες χρόνια, αλλά είχαμε κι εμείς πλοία που έφτασαν εκεί», τόνισε ο Τραμπ.
Την αυθεντικότητα του μηνύματος επιβεβαίωσε στο AFP πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης, καθώς και ο Στέρε μιλώντας στη νορβηγική εφημερίδα VG.
Η κυβέρνηση της Νορβηγίας δεν αποφασίζει ποιος θα τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης. Αρμόδια για αυτό είναι η ανεξάρτητη Επιτροπή Νόμπελ.
«Σχετικά με το Νόμπελ Ειρήνης, έχω εξηγήσει ξεκάθαρα πολλές φορές στον Τραμπ κάτι που είναι γνωστό, δηλαδή ότι μια ανεξάρτητη Επιτροπή Νόμπελ και όχι η νορβηγική κυβέρνηση αποδίδει το βραβείο», απάντησε ο Στέρε σε ανακοίνωσή του που εστάλη στο Bloomberg.
Ξεχωριστά, ο Στέρε χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» την απειλή Τραμπ να επιβάλει επιπλέον δασμούς σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιτίθενται στις προσπάθειές του να θέσει υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ τη Γροιλανδία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-CNP/POOL photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τότε οι Αμερικανοί θα δουν την τιμή της βενζίνης να «πέφτει ραγδαία», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
- Πρόταση ενίσχυσης των κινήτρων εφάπαξ εξόφλησης φορολ. υποχρεώσεων κατέθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς
- Έτσι θα τροφοδοτεί με ενέργεια η Ρωσία, ενώ στην Μέση Ανατολή κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι
- Υγεία: Στάσιμο το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας παγκοσμίως τις τελευταίες 2 δεκαετίες
- Ένα σούπερ-τάνκερ πέρασε από το Χορμούζ μεταφέροντας ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα
- Ιρανοί χάκερ εξαπέλυσαν επίθεση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αλβανικού κοινοβουλίου
- Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων: Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για λήψη δανείων
- Ουκρανική πυραυλική επίθεση στο ρωσικό Μπριάνσκ – Υπάρχουν νεκροί άμαχοι
- Κοζάνη: 174 νέες ψηφιακές υπηρεσίες για πολίτες και επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας
- Ολοκληρώνεται αύριο η υποβολή αιτήσεων εργαζομένων στο νέο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ









