Αφότου κλείστηκε συμφωνία στα τέλη του περασμένου μήνα για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές, έχουν εγκριθεί 36 διελεύσεις, διευκρίνισε ο ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι 21 πλοία αναχώρησαν από ουκρανικά λιμάνια προς την κατεύθυνση του Βοσπόρου και 15 πέρασαν το στενό προς της κατεύθυνση της σπαρασσόμενης από τον πόλεμο χώρας.
Συνολικά 27 φορτηγά πλοία ερευνήθηκαν στην Τουρκία, δυνάμει της συμφωνίας.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 20 εκατ. τόνοι σιτηρά και άλλα προϊόντα έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία αφότου άρχισε ο πόλεμος, που η Ρωσία βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», επιβάλλοντας αποκλεισμό στα λιμάνια της γειτονικής της χώρας.
Από τα προϊόντα που εξήχθησαν, πάνω από το ένα τέταρτο είχε προορισμό την Τουρκία, το 22% το Ιράν και τη Νότια Κορέα, το 8% την Κίνα και το 6% την Ιρλανδία, σύμφωνα με τους αριθμούς του ΟΗΕ.
Χθες Τρίτη το Brave Commander, φορτηγό πλοίο μισθωμένο από τον οργανισμό, αναχώρησε για το Τζιμπουτί, στην ανατολική Αφρική, μεταφέροντας σιτηρά που προορίζονται για την Αιθιοπία.
Μέχρι τώρα, έχουν εξαχθεί 560.000 τόνοι σιτηρών.
Στα τέλη Ιουλίου, τα εμπόλεμα μέρη συμφώνησαν με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας στις εγγυήσεις όσον αφορά τη διάνοιξη θαλάσσιας οδού για να επιτραπεί η Ουκρανία να ξαναρχίσει να εξάγει αγροτοδιατροφικά προϊόντα μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, παρά τον πόλεμο με τη Ρωσία.
(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ρόδος: Συνελήφθησαν 2 άτομα για ζωοκλοπή
- “Επιστρέφουμε”: Οι αστροναύτες της αποστολής Artemis II επιστρέφουν στη Γη
- Ζευγάρι στην Ινδονησία τιμωρήθηκε δημοσίως με 100 ραβδίσματα για σαρκικές σχέσεις εκτός γάμου
- Nτόναλντ και Μελάνια Τραμπ στο έθιμο του “Πασχαλινού αυγού” – Επικές ατάκες! ΒΙΝΤΕΟ
- Πόσο πιο ακριβό θα είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι; Η εκτίμηση της ΕΣΕΕ
- Αυτός είναι ο ορισμός του «σκύλου-φύλακα»! Δείτε τι συνέβη – Vid
- Επιμελητήριο Ηρακλείου: Ισχυρή ενίσχυση της επιχειρηματικότητας το Α’ τρίμηνο του 2026
- Το μυστικό μιας “μεταλλαγμένης” φυλής στην Ασία – Κολυμπάει στον πυθμένα του ωκεανού σχεδόν σαν να είναι στην ξηρά
- Ιταλός ΥΠΑΜ: Ο Τραμπ θα έπρεπε να έχει πιο θαρραλέους συνεργάτες
- Η Κίνα ευελπιστεί τα εμπλεκόμενα μέρη στον πόλεμο στο Ιράν να μπορέσουν να “αρπάξουν την ευκαιρία για ειρήνη”









