Ποιος ήταν ο Τζαμάλ Κασόγκι, ο εχθρός του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι παραμένει εξαφανισμένος και όλα δείχνουν ότι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Ποιος διέταξε τη δολοφονία και πώς ακριβώς εκτελέστηκε είναι κάτι που ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, ενώ γύρω από το θάνατό του υπάρχει ένα πλέγμα από τις μυστικές υπηρεσίες και την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι στις 2 Οκτωβρίου μπήκε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη και έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Η Τουρκία εμφανίζεται σίγουρη ότι έχει πέσει θύμα δολοφονίας, ενώ οι Τούρκοι λένε ότι έχουν ηχητικό.

Ο Κασόγκι είχε«ταπεινή» καταγωγή. Όπως πολλοί Σαουδάραβες της ηλικίας του επωφελήθηκε από την γενναιοδωρία του βασιλείου και σπούδασε στο εξωτερικό, αναφέρει το CNN για τον δημοσιογράφο.

Φοίτησε σε Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στις ΗΠΑ και όταν επέστρεψε στη γενέτειρά του εργάστηκε σε εφημερίδες. Τότε του παρουσιάστηκε η μεγάλη ευκαιρία.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας συνεργάζονταν με την CIA και τις Πακιστανικές Αρχές για να «εκδιωχθούν» οι Σοβιετικοί από την Καμπούλ.

Ο Κασόγκι, σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός φίλου του, έκανε στροφή στον… ακτιβισμό και γνωρίστηκε με πολλούς νέους Σαουδάραβες, οι οποίοι μάχονταν για τον ίδιο σκοπό, επηρεασμένοι από την πολιτική της χώρας.

Μεταξύ άλλων, γνώρισε τον Οσάμα μπιν Λάντεν, από τον οποίο πήρε πολλές φορές συνέντευξη. Αυτή η σχέση με τον μπιν Λάντεν τον βοήθησε να γνωριστεί με τον πρίγκιπα Τούρκι μπιν Φαϊσάλ, τον μακροβιότερο αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας.

Οι Αρχές ήθελαν έναν πληροφοριοδότη, ο οποίος να τους ενημερώνει για τα σχέδια των νέων και τον απέκτησαν στο πρόσωπο του Κασόγκι.

Την τελευταία φορά που συναντήθηκε με τον μπιν Λάντεν ήταν στα μέσα του ’90, όταν ο τρομοκράτης κρυβόταν στο Σουδάν.

Όσο μεγάλωνε, η καριέρα του γινόταν ολοένα και πιο ταραχώδης. Ασκούσε κριτική στους συντηρητικούς κληρικούς της χώρας, με αποτέλεσμα να χάσει τη θέση του σε σημαντική εφημερίδα.

Ήταν ένας από τους πλέον επιφανείς δημοσιογράφους που έθεσαν επίσημα ερωτήματα στη Σαουδική Αραβία για τον ρόλο της στην επίθεση της 11 Σεπτεμβρίου στους Διδύμους Πύργους.

Το 2002 όταν η αλ Κάιντα ξεκίνησε να ενισχύει τη δύναμή της στο Ριάντ και άλλες πόλεις του βασιλείου, ο πρίγκιπας Τούρκι προσέλαβε τον Κασόγκι ως σύμβουλο. Τον πήρε μαζί του στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Μετά το τέλος της καριέρας του πρίγκιπα Τούρκι, ο Κασόγκι επέστρεψε στη δημοσιογραφία.

Πριν από τρία χρόνια άλλαξε ο βασιλιάς της χώρας και ο γιος του πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, παρουσιάστηκε ως μία εναλλακτική δύναμη που επιθυμούσε να φέρει «δυτικό αέρα» στη Σαουδική Αραβία.

Ο Κασόγκι, που χρόνια μαχόταν γι’ αυτή την αλλαγή, είδε με μεγάλη συμπάθεια τον πρίγκιπα. Αυτό ήταν μόνο η πρώτη εντύπωση, όμως. Όταν ο MBS κατάλαβε τη δύναμή του και άσκησε επιρροή ώστε να είναι αυτός που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας μετά τον πατέρα του και έστειλε στη φυλακή μέλη της βασιλικής οικογένειας,, ο Κασόγκι εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του.

Όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος, τότε ξεκίνησε να δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα. «Δέχθηκα ένα τηλεφώνημα στο οποίο με διέταξαν να σιωπήσω», είχε πει στο CNN, σημειώνοντας πως αυτός που τον είχε καλέσει πρέπει να ανήκε στον στενό κύκλο του πρίγκιπα.

Αποφάσισε να εγκαταλείψει το βασίλειο. Έμεινε λίγο διάστημα στο Λονδίνο, αβέβαιος για το επόμενο επαγγελματικό του βήμα. Αποφάσισε, όμως, πως πρέπει να εκφράσει την εναντίωσή του στην πολιτική του πρίγκιπα και μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου ξεκίνησε να εργάζεται για την Washington Post.

Στενοί του φίλοι γνώριζαν το πόσο ανησυχούσε για τις επιπτώσεις που θα είχε η απόφασή του να γίνει πλέον ένας εχθρός του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...