Ποιά η μεγάλη αδικία που αποκατέστησε ο Πούτιν;

Ο Ρώσος διευθυντής ορχήστρας Βαλέρι Γκεργκίεφ, ο οποίος έχει αποκλεισθεί από τις δυτικές αίθουσες συναυλιών από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της Ουκρανία, διορίσθηκε διευθυντής του Θεάτρου Μπαλσόι.

Με τον διορισμό του, ο 70χρονος αρχιμουσικός θέτει υπό τον έλεγχό του τα δύο σημαντικότερα θέατρα όπερας και μπαλέτου της Ρωσίας, καθώς είναι επίσης επικεφαλής του θεάτρου Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη από το 1996.

Μετά από εμφανίσεις που έκανε επί δεκαετίες στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών κλασσικής μουσικής του κόσμου ο Γκεργκίεφ αντιμετωπίζεται με ψυχρότητα στην Δύση από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, απολύθηκε από την θέση του διευθυντή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Μονάχου μετά τη δήλωση του δημάρχου της πόλης που είπε ότι ο Γκεργκίεφ έχει αρνηθεί να πάρει «ξεκάθαρα και απερίφραστα» αποστάσεις από την εισβολή.

Το θέατρο Μπαλσόι είναι εδώ και χρόνια γνωστό όχι μόνο για το υπέροχο χρυσοποίκιλτο εσωτερικό του διάκοσμο και για την ποιότητα και την επική κλίμακα των μπαλέτων και των οπερών του, αλλά και για τις καλλιτεχνικές ίντριγκες και τις αντιπαλότητές του.

Η κυβερνητική ανακοίνωση για τον διορισμό του Γκερκγίεφ ανέφερε ότι ο προκάτοχός του Βλαντίμιρ Ούριν είχε ζητήσει να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του.

Ο Γκεργκίεφ, που υπήρξε επίσης διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου, θεωρείται εδώ και καιρό μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα εκτός της Ρωσίας, λόγω της υποστήριξης του προς τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είχε ταχθεί υπέρ της ένταξης της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014. Δύο χρόνια αργότερα, ηγήθηκε συναυλίας στο αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο της Παλμύρας στη Συρία -στην οποία ο Πούτιν απηύθυνε χαιρετισμό μέσω ζωντανής βιντεοκλήσης- μετά την ανακατάληψη της περιοχής από το Ισλαμικό Κράτος από τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία συριακές δυνάμεις.

Σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη τον περασμένο μήνα, ο Γκεργκίεφ ρωτήθηκε για την προοπτική να αναλάβει αυξημένες αρμοδιότητες στην Ρωσία και μίλησε για το αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης που τον διακατέχει.

«Το να εργάζεσαι στην χώρα σου – το έχω πει και πριν-το θεωρώ ότι είναι απαραίτητο και αναγκαίο» είπε.

Με πληροφορίες από απεμπε – απεμπε-EPA photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί