Ποια χώρα έχει τη θλιβερή πρωτιά της λιγότερο ευτυχισμένης στον κόσμο

Σε χαμηλό δεκαετίας έχουν κατρακυλήσει τα επίπεδα της ευτυχίας παγκοσμίως, με τον αριθμό των ανθρώπων που δηλώνουν στρεσαρισμένοι ή ανήσυχοι να αυξάνεται, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα.

 

Η χώρα με τη μεγαλύτερη δυστυχία πέρσι ήταν η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR), με το Ιράκ να ακολουθεί στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με την έρευνα της Gallup.

«Συλλογικά, ο κόσμος είναι πιο στρεσαρισμένος, ανήσυχος, θλιμμένος και πονά σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη αποχή» δηλώνει ο επικεφαλής της εταιρείας Μοχάμεντ Γιούνις

Η Gallup ρώτησε περισσότερους από 154.000 ανθρώπους σε 146 χώρες εάν είχαν νιώσει την προηγούμενη μέρα πόνο, ανησυχία, θυμό, στρες ή θλίψη. Φάνηκε πως ότι η παγκόσμια διάθεση είναι πιο θολή από τότε που έγινε η πρώτη τέτοια έρευνα το 2006.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η υποσαχάρια Αφρική, με 24 από τις 35 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα να καταγράφουν ιστορικά χαμηλά δεκαετίας το 2017, συχνά λόγω των εμφυλίων πολέμων που διαλύουν τα συστήματα υγείας και φέρνουν πείνα.

«Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και κάποια άλλα μέρη, μεγάλο μέρος του πληθυσμού αγωνίζεται για τα βασικά» σχολίασε στο Reuters η επικεφαλής συντάκτρια της έρευνας Julie Ray.

Τη χώρα μαστίζει η βία, με τρεις στους τέσσερις πολίτες να έχουν βιώσει πόνο και αγωνία.

Η πτώση της διάθεσης φαίνεται πως δεν εξαιρεί τις πιο πλούσιες χώρες. Περίπου οι μισοί από τους Αμερικανούς που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν στρεσαρισμένοι, σχεδόν το ίδιο ποσοστό αναλογικά με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ο οικονομολόγος Ζαν Εμανουέλ ντε Νέβε χαρακτήρισε ανησυχητικό το φαινόμενο η διάθεση σε όλο τον κόσμο να είναι πιο πεσμένη παρά την αύξηση του πλούτου και των υλικών αγαθών.

«Πιθανώς υπάρχει κάποιος πιο δομικός δείκτης σχετικά με τον αυξημένο πλούτο που όμως δεν περιλαμβάνει τόσο κόσμο» σχολίασε. Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει μελετήσει το θέμα του εισοδήματος και την σχέση του με την ευτυχία.

Στον δεύτερο πίνακα των πιο θετικών χωρών, την πρώτη θέση Παραγουάη, όπου οι κάτοικοι ρωτήθηκαν εάν ένιωθαν ξεκούραστοι, να τους έχουν φερθεί με σεβασμό, αν διασκέδασαν ή αν είχαν μάθει κάτι καινούριο την προηγούμενη ημέρα. Στις τελευταίες θέσεις βρέθηκαν η Υεμένη, που τη μαστίζει ο πόλεμος, και το Αφγανιστάν.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...