• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πιθανότατα από κοντά η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για προϋπολογισμό και ταμείο ανάκαμψης

Πιθανότατα από κοντά η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για προϋπολογισμό και ταμείο ανάκαμψης

Οι τηλεδιασκέψεις φαίνεται ότι δυσκολεύουν τους ηγέτες της ΕΕ να δημιουργήσουν την ατμόσφαιρα των ολονύχτιων συνόδων κορυφής τους στις Βρυξέλλες.

Από κοντά θα συνεδριάσουν πιθανότητα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διαπραγματευθούν τον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα συνδεδεμένο με αυτόν ταμείο ανάκαμψης, αίροντας τους περιοριστικούς κανόνες που επιβλήθηκαν για τη συγκράτηση της πανδημίας κορονοϊού.


«Ο προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορούν να συμφωνηθούν χωρίς μία σύνοδο κορυφής με φυσική παρουσία. Δεν έχω συναντήσει έως τώρα κανέναν που να θεωρεί ότι αυτό μπορεί να γίνει με βιντεοδιάσκεψη» δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ που επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ).
Τεχνικά θέματα, προβλήματα με τη μετάφραση και η λιγότερο προσωπική φύση των τηλεδιασκέψεων καθιστούν δύσκολο για τους ηγέτες της ΕΕ να δημιουργήσουν την ατμόσφαιρα των ολονύχτιων συνόδων κορυφής τους στις Βρυξέλλες.


Την Τετάρτη αναμένεται να καταθέσει η Κομισιόν την πρόταση για τον προϋπολογισμό, που είναι γνωστός ως Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο (σ.σ. αφορά την περίοδο 2021-2027) ύψους περίπου 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ και το Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορονοϊό που θα τον συνοδεύει.

Οι χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν μετά μία προσπάθεια να αποκτήσουν τα μεγαλύτερα οφέλη για τις ίδιες, καθώς η Γαλλία και η Γερμανία υποστήριξαν από κοινού να δοθούν επιχορηγήσεις ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω του νέου ταμείου για την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο γαλλογερμανικό σχέδιο, ζητώντας η βοήθεια να δοθεί με τη μορφή δανείων αντί επιχορηγήσεων.

(φωτο:eurokinissi)