• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πήρε φόρα ο Ερντογάν – Απέπεμψε κι άλλο υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Πήρε φόρα ο Ερντογάν – Απέπεμψε κι άλλο υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας καρατόμησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τελευταία από τις αιφνιδιαστικές κινήσεις του του τελευταίου έτους για την αναδιάρθρωση του θεσμού.

Η κίνηση αυτή έρχεται δύο μήνες μετά την αποπομπή από τον Ερντογάν του Νατζί Αγκμπάλ, του τρίτου διοικητή της κεντρικής τράπεζας σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών, που είχε προκαλέσει σοκ στους επενδυτές και βουτιά στο τουρκικό χρηματιστήριο. Στον τελευταίο ανασχηματισμό ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο TED της Άγκυρας Σεμίχ Τουμέν διορίστηκε υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αντικαθιστώντας τον Ογκουζχάν Οζμπάς. Ο Ερντογάν, που πρεσβεύει ανορθόδοξες θεωρίες για τη νομισματική πολιτική και τις επιπτώσεις της στον πληθωρισμό, είχε αντικαταστήσει τον Μάρτιο τον τότε υποδιοικητή Μουράτ Τσετίνκαγια.

Έτσι τα τέσσερα από τα επτά μέλη της επιτροπής που καθορίζει το ύψος των επιτοκίων στην Τουρκία διαθέτουν εμπειρία λιγότερη του ενός χρόνου στα πόστα τους, περιλαμβανομένου και του νέου διοικητή Σαχάπ Καβτζίογλου. Η απόφαση της καρατόμησης του Αγκμπάλ, που προσπαθούσε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας προκάλεσε τριγμούς στις αγορές.

Ο διάδοχός του υποσχέθηκε να συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του και διατήρησε αμετάβλητα για δεύτερο συνεχή μήνα τα επιτόκια τον Μάιο.

Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία
Ωστόσο, ο ετήσιος πληθωρισμός κυμαίνεται κοντά σε υψηλό διετίας κι τουρκική λίρα έχει απωλέσει το 14% της αξίας της έναντι του δολαρίου μετά την απομάκρυνση του Αγκμπάλ, ενώ η δημοτικότητα του κυβερνώντος AKP,, αλλά και του Ερντογάν καταποντίζεται το τελευταίο διάστημα λόγω της λαϊκής δυσφορίας για τη διαχείριση της οικονομίας από την κυβέρνηση.

Ο Τουμέν έχει εργαστεί επί 16 χρόνια σε διάφορα πόστα στην Κεντρική Τράπεζα μέχρι το 2018 και έκτοτε διατελούσε σύμβουλος του τμήματος ανθρώπινων πόρων της τουρκικής προεδρίας. Ο Οζμπάς, που αντικαταστάθηκε από τον Ερντογάν, είχε διοριστεί στη θέση του τον Ιούλιο του 2019, όταν ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε στα χέρια του το τιμόνι της τουρκικής οικονομίας.

(iefimerida – φωτο: eurokinissi)