Πιο κοντά από ποτέ στο ΝΑΤΟ η Ιαπωνία – Αγνοεί τον Πούτιν…

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα χαιρέτισε σήμερα την συμφωνία της χώρας του με το ΝΑΤΟ για ένα νέο πρόγραμμα εταιρικής σχέσης ενόψει της παρουσίας του στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σε κοινή ανακοίνωση με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Βίλνιους, ο Κισίντα δήλωσε ότι ανυπομονεί να να εμβαθύνει τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και να την επεκτείνει σε νέους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Το νέο πρόγραμμα εταιρικής σχέσης έρχεται τη στιγμή που το ΝΑΤΟ διερευνά την προοπτική μιας βαθύτερης σύνδεσης με την Ασία, ενώ η Κίνα αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ ανησυχεί για τη στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας και την επέκταση του πυρηνικού εξοπλισμού της, ενώ καταδίκασε επίσης την εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.

«Κανένας εταίρος δεν είναι πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από την Ιαπωνία», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ασία έχει σημασία για την Ευρώπη όσο και η Ευρώπη για την Ασία.

Η Κίνα καταφέρθηκε εναντίον ανακοινωθέντος που εξέδωσε το ΝΑΤΟ στη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής του Βίλνιους, σύμφωνα με το οποίο το Πεκίνο αμφισβήτησε τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες της στρατιωτικής συμμαχίας.

Όπως τόνισε το Πεκίνο, αντιτίθεται στην «κίνηση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού» και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ενέργεια που απειλεί τα δικαιώματα του Πεκίνου «θα αντιμετωπίζεται αποφασιστικά».

(απεμπε – φωτο:pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί