• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΠΓΔΜ: Συνεχίζεται το θρίλερ για τη Συνταγματική αναθεώρηση – Έναν λιγότερο βουλευτή ψάχνει ο Ζάεφ

ΠΓΔΜ: Συνεχίζεται το θρίλερ για τη Συνταγματική αναθεώρηση – Έναν λιγότερο βουλευτή ψάχνει ο Ζάεφ

Δια δεύτερη μέρα συνεχίζεται η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ με στόχο την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την αλλαγή του συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Τα… κουκιά για τον Ζάεφ είναι μετρημένα και πλέον χρειάζεται 7 βουλευτές για να περάσει την πρόταση, αφού υπέρ της συνταγματικής αλλαγής, παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις, τάχθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Φέριντ Μούχικ.

«Η συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος είναι κακή και το έχω πει τόσες φορές μέχρι στιγμής. Αδιαμφισβήτητα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Η συμφωνία είναι πικρή αλλά δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο. Αν αυτή δεν υιοθετηθεί τώρα, θα πρέπει να γίνει από άλλη κυβέρνηση», δήλωσε ο Μούχικ, δηλώνοντας ότι θα στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές.

Συνταγματική αναθεώρηση ή εκλογές 9 Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία.

Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Σε αυτό το σενάριο, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.