• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΠΓΔΜ: Kρίσιμη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ στα Σκόπια

ΠΓΔΜ: Kρίσιμη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ στα Σκόπια

Σημαντικής σημασίας για τη «σταθεροποίηση» της αναγκαίας για τη συνταγματική αναθεώρηση πλειοψηφίας των 80 βουλευτών φαίνεται ότι θα αποβεί η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα επίσκεψη του αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ.

Οι οκτώ βουλευτές της σκοπιανής αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν την συνταγματική αναθεώρηση στην κρίσιμη πρώτη ψηφοφορία της Παρασκευής (οι επτά αποπεμφθέντες από το VMRO) ζητούν περαιτέρω εγγυήσεις για την διασφάλιση της «μακεδονικής» ταυτότητας.

Eνδεικτική του κλίματος που επικρατεί στα Σκόπια είναι η ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ ότι οι οχτώ βουλευτές θα φρουρούνται.

Στο πλαίσιο αυτό, το tweet της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια που ανήγγειλε την επίσκεψη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις ανΥΠΕΞ «θα επισκεφθεί τη ‘’Μακεδονία’’ στις 22 Οκτωβρίου για να υποστηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών και τη σημασία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της ‘’Μακεδονίας.

Θα συναντηθεί με κυβερνητικούς και πολιτικούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένων του πρωθυπουργού Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών Ντιμιτρόφ». Στο μήνυμα δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στον πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ.

«Πέραν της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, αυτή είναι η μόνη ιστορική ευκαιρία» διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πάλμερ ενόψει της επίσκεψής του στα Σκόπια.

«Εκείνοι που παραπλανούν τους πολίτες της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι μπορούν να παρέχουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα παιδιά τους χωρίς τους συμβιβασμούς που απαιτεί η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπηρετούν στη χώρα τους» διεμήνυσε ο αμερικανός υπουργός από το Βελιγράδι με το βλέμμα στραμμένο στο VMRO.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν η κυβέρνηση Ζάεφ θα κατορθώσει να κερδίσει τις δύο εναπομένουσες ψηφοφορίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, παρότι η δεύτερη ψηφοφορία χρειάζεται απλή ψηφοφορία μόνο με 61 βουλευτές.