«Περίγελος της Ευρώπης»: Πυρ και μανία ο Αργεντίνος ηγέτης κατά Ευρωπαίου πρωθυπουργού

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι ισχυρίστηκε σήμερα ότι ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είναι ο «περίγελος της Ευρώπης» όσον αφορά τη διπλωματία, τέσσερις ημέρες αφού προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες χαρακτηρίζοντας «διεφθαρμένη», χωρίς να την κατονομάσει, τη σύζυγο του σοσιαλιστή ηγέτη.

«Μου επιτέθηκε με κάθε είδους τρόπο και, όταν απάντησα με τρόπο αόριστο και με ένα παράδειγμα, αισθάνθηκε πως στοχοθετείται και χρησιμοποίησε όλο τον κρατικό μηχανισμό για να απαντήσει εις βάρος μιας ωραίας σχέσης ανάμεσα στους λαούς της Ισπανίας και της Αργεντινής», δήλωσε ο Χαβιέρ Μιλέι μιλώντας στο τοπικό τηλεοπτικό σταθμό LN+.

«Σήμερα είναι ο περίγελος της Ευρώπης όσον αφορά τη διπλωματία», πρόσθεσε ο υπερφιλελεύθερος πρόεδρος της Αργεντινής.

Ο Χαβιέρ Μιλέι προκάλεσε την Κυριακή μια πρωτοφανή διπωλματική κρίση χαρακτήριζοντας «διεφθαρμένη», χωρίς να την κατονομάσει, την Μπεγκόνια Γκόμεθ, τη σύζυγο του Πέδρο Σάντσεθ, στη διάρκεια συνεδρίου του ακροδεξιού ισπανικού κόμματος Vox στη Μαδρίτη.

Οι δηλώσεις αυτές έκαναν την Ισπανία να ανακοινώσει την Τρίτη την οριστική ανάκληση της πρεσβευτή της από το Μπουένος Άιρες.

Αρνούμενος και πάλι να ζητήσει συγγνώμη, όπως απαιτεί η Μαδρίτη, ο Μιλέι έφθασε την Τρίτη μέχρι να προτείνει στον Σάντσεθ να καταφύγει σε «ένα ψυχολόγο» και σε «ένα καλό δικηγόρο για τη γυναίκα του».

Δικαστής της Μαδρίτης άρχισε στα μέσα Απριλίου έρευνα για «διαφθορά» και «αθέμιτη επιρροή» σε βάρος της Μπεγκόνια Γκόμεθ.

Ωστόσο την Τρίτη ισπανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι έκθεση της Πολιτοφυλακής είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν διαπραχθεί αδικήματα εκ μέρους της Γκόμεθ.

Προχθές, Τετάρτη, ο Σάντσεθ υπεραμύνθηκε και πάλι της «εντιμότητας» της συζύγου του έναντι των επιθέσεων του Μιλέι, αλλά και της δεξιάς και ακροδεξιάς αντιπολίτευσης, που εδώ και εβδομάδες τις έχει πολλαπλασιάσει με βάση την έρευνα αυτή.

«Είμαι σίγουρος ότι η δικαιοσύνη θα βάλει σύντομα στο αρχείο» τις δύο προσφυγές, βάσει των οποίων διεξήχθη η έρευνα, επειδή «δεν πρόκειται παρά για ένα συνονθύλευμα ψεμάτων και δυσφήμησης», τόνισε προς τους βουλευτές από το βήμα της ισπανικής βουλής.

Όταν είχε ανακοινωθεί η έναρξη της έρευνας, ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης είχε αναστείλει για πέντε ημέρες όλες τις δραστηριότητές του για να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

απεμπε – απεμπε-EPA photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί