ΠΕΡΙΕΡΓΗ εντολή Πάπα: “Μεταφέρετε ΟΛΑ τα περιουσιακά στοιχεία εντός Βατικανού μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου”

Περιμένουν κάτι τότε;

Ο Πάπας Φραγκίσκος διέταξε την Αγία Έδρα και τις συνδεδεμένες οντότητες να μεταφέρουν όλα τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία στο Ινστιτούτο για Έργα της Θρησκείας (IOR), κοινώς γνωστή ως τράπεζα του Βατικανού.

Το κείμενο του Πάπα, που εκδόθηκε στις 23 Αυγούστου, διευκρινίζει την ερμηνεία μιας παραγράφου στο νέο σύνταγμα της Ρωμαϊκής Κουρίας, Praedicate Evangelium, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την οδηγία του Φραγκίσκου, τα χρηματοοικονομικά και ρευστά περιουσιακά στοιχεία που διατηρούνται σε τράπεζες άλλες από το IOR πρέπει να μεταφερθούν στην τράπεζα του Βατικανού εντός 30 ημερών από την 1η Σεπτεμβρίου 2022.

Το IOR, που εδρεύει στην Πολιτεία της Πόλης του Βατικανού, έχει 110 υπαλλήλους και 14.519 πελάτες.

Από το 2021, φρόντιζε 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ (5,6 δισεκατομμύρια δολάρια) περιουσιακών στοιχείων πελατών.

Αν και συνήθως ονομάζεται «τράπεζα», το IOR είναι τεχνικά ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, χωρίς υποκαταστήματα, που εργάζεται στο κράτος της Πόλης του Βατικανού για να παρέχει υπηρεσίες σε πελάτες, που περιλαμβάνουν την Αγία Έδρα και συνδεδεμένες οντότητες, θρησκευτικά τάγματα, κληρικούς, καθολικά ιδρύματα και Ιερά Δείτε τους εργαζόμενους.

Το IOR είδε τον αριθμό των πελατών του να μειώνεται κατά 472, από 14.991 πελάτες στο τέλος του 2020 σε 14.519 το 2021. Σχεδόν οι μισοί πελάτες του το 2019 ήταν θρησκευτικά τάγματα.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του, τα καθαρά κέρδη 19 εκατομμυρίων δολαρίων του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος το 2021 μειώθηκαν επίσης από 44 εκατομμύρια δολάρια το 2020 και 46 εκατομμύρια δολάρια το 2019.

Στην επιστολή του στις 23 Αυγούστου, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι το άρθρο 219, παράγραφος 3 του Praedicate Evangelium «πρέπει να ερμηνεύεται ότι σημαίνει ότι η δραστηριότητα του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων και θεματοφύλακα της κινητής κληρονομιάς της Αγίας Έδρας και των ιδρυμάτων που συνδέονται με την Αγία Έδρα είναι αποκλειστική ευθύνη του Ινστιτούτου Θρησκευτικών Έργων».

Το διάταγμα θα αναγκάσει τα ιδρύματα της Αγίας Έδρας, συμπεριλαμβανομένης της Γραμματείας του Κράτους, να μεταφέρουν τα χρηματοοικονομικά τους στοιχεία στο IOR έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η Γραμματεία του Εξωτερικού είναι γνωστό ότι διέθετε λογαριασμούς σε ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse.

(φωτο:pixabay)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί