Πέντε ευρωπαίοι πρωθυπουργοί καλούν τους 27 «να διπλασιάσουν τις προσπάθειες» στην στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία

Πέντε ευρωπαίοι πρωθυπουργοί καλούν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης «να διπλασιάσουν τις προσπάθειες» στην στρατιωτική υποστήριξή τους προς την Ουκρανία κατά της ρωσικής εισβολής εν όψει της αυριανής κρίσιμης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες.

«Οφείλουμε να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να εγγυηθούμε την διατήρηση της υποστήριξής μας για όσο χρόνο χρειασθεί», δηλώνουν οι Ολαφ Σολτς (Γερμανία), Μέτε Φρέντερικσεν (Δανία), Πετρ Φιάλα (Τσεχία), Κάγια Κάλας (Εσθονία) και Μαρκ Ρούτε (Ολλανδία) σε κοινό άρθρο που δημοσιεύεται στους Financial Times.

«Η Ουκρανία δεν διαθέτει επαρκείς ποσότητες πυρομαχικών. Και οι δεσμεύσεις στρατιωτικής υποστήριξης που έχουν αναληφθεί στον τομέα αυτόν κινδυνεύουν να μην ανταποκριθούν στις ανάγκες» του Κιέβου, αναφέρουν οι πέντε στο άρθρο, καλώντας «τους φίλους και τους εταίρους της Ουκρανίας να επαναδεσμευθούν για μία διαρκή και μακροπρόθεσμη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, ως κοινή υποχρέωση της Ευρώπης».

«Στις αρχές του περασμένου έτους, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέλαβε δεσμεύσεις επί φιλόδοξων στόχων: χορήγηση στην Ουκρανία ενός εκατομμυρίου οβίδων πυροβολικού πριν από το τέλος του Μαρτίου 2024. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι δεν καλύψαμε αυτόν τον στόχο», παραδέχονται οι πέντε στους FT.

«Σήμερα, το επείγον είναι να στείλουμε πυρομαχικά και οπλικά συστήματα, κυρίως οβιδοβόλα, τανκς, drones και την αντιαεροπορική άμυνα που τόσο επειγόντως έχει ανάγκη η Ουκρανία στο πεδίο. Τώρα.».

Χρειάζεται γι’ αυτό να διερευνηθούν όλες οι λύσεις: «προσφορά υπαρχόντων αποθεμάτων ή από κοινού αγορά πυρομαχικών μέσω των αμυντικών βιομηχανιών μας», προτείνουν στον άρθρο τους οι πέντε.

(απεμπε – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί