Ρωσικές και συριακές πηγές δήλωσαν την Παρασκευή στο Ρόιτερς ότι οι ρωσικές προμήθειες σιτηρών προς τη Συρία ανεστάλησαν εξαιτίας της αβεβαιότητας σχετικά με τη νέα κυβέρνηση εκεί αφότου δύο πλοία που μετέφεραν ρωσικά σιτηρά για τη Συρία δεν έφθασαν στον προορισμό τους.
Σε μήνυμα που ανήρτησε χθες Κυριακή στο κανάλι του στο Telegram ο Καντίροφ είπε ότι τα δύο πλοία που άλλαξαν διαδρομή μετέφεραν σιτηρά για “εμπορική χρήση” και ότι οι προμήθειες από τη Ρωσία προς τη Συρία δεν επηρεάστηκαν.
“Ακόμη και αν αυτό συμβεί για κάποιους απίθανους λόγους, εγώ, ως επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, είμαι έτοιμος να αναλάβω την ευθύνη και να διασφαλίσω την απαραίτητη ποσότητα σιτηρών για τη Συρία”, έγραψε ο Καντίροφ.
Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας σιτηρών, προμηθεύει σιτηρά τη Συρία μέσω περίπλοκων οικονομικών και λογιστικών διακανονισμών παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί και στις δύο χώρες.
Δεν είναι σαφές ποιο είναι το μερίδιο σιτηρών που προμηθεύεται η Συρία από το ρωσικό κράτος.
Ο Καντίροφ δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο θα οργανώσει και θα χρηματοδοτήσει τις προμήθειες σιτηρών στη Συρία αν χρειαστεί να παρέμβει και από πού θα προέλθουν τα σιτηρά.
Αλλά, όπως είπε, θα αναλάβει δράση -αν χρειαστεί-μέσω ενός φιλανθρωπικού ταμείου που έχει πάρει το όνομα του εκλιπόντος πατέρα του μέσω του οποίου ανακατασκευάστηκαν κάποια τεμένη και προσφέρθηκε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία στη διάρκεια της προεδρίας του έκπτωτου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ρώσοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξαγωγές σιτηρών της Ρωσίας στη Συρία έχουν ανέλθει σε 300.000 τόνους μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, με την χώρα να βρίσκεται στην 24η θέση της λίστας με τους αγοραστές ρωσικών σιτηρών. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν τις συνολικές συριακές εισαγωγές σιτηρών σε περίπου δύο εκατομμύρια τόνους.
Η Ρωσία είναι ο βασικός προμηθευτής σιτηρών στη Συρία και τα προβλήματα στις προμήθειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν πείνα στη χώρα αυτή των περισσότερων από 23 εκατομμυρίων κατοίκων.
Πηγές είπαν στο Reuters ότι οι δύο πλευρές έχουν επαφές σχετικά με τις προμήθειες.
ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA Photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- “Είσαι Νεκρός”; Η viral εφαρμογή για νέους που ζουν μόνοι έχει κατακλύσει την Κίνα
- Ρόδι: Πώς να τα διαλέξετε, να τα κόψετε εύκολα και να τα συντηρήσετε
- Η πρόεδρος του Μεξικού λέει ότι είχε μια «καλή συζήτηση» με τον Τραμπ
- Ai: Πέθανε σε ηλικία 49 ετών ο διάσημος θηλυκός χιμπατζής “θαύμα” -Αναγνώριζε πάνω από 100 κινέζικους χαρακτήρες
- Ένα «αβύθιστο αμερικανικό αεροπλανοφόρο» – Γιατί οι Αμερικανοί θέλουν την Γροιλανδία
- Τραγωδία στη Νέα Ιωνία: Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε πεζό στη Λ. Κύμης
- Δένδιας για χορηγίες: Οι δυνάμενοι Έλληνες μπορούν να προσφέρουν στη δημιουργία ισχυρών Ε.Δ.
- Τα ελληνικά νησιά που θα κυριαρχήσουν το 2026, σύμφωνα με το Conde Nast Traveller
- Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας δεν αποδέχεται «καθ’ οιονδήποτε τρόπο» την επιθυμία των ΗΠΑ να καταλάβουν τη νήσο
- Στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο, το ελληνικό Δημόσιο









