• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παραγουάη: Ως “πρόεδρος για μία ημέρα”, η Νάρα θέλει να φέρει στο προσκήνιο, τη βία και τη σεξουαλική κακοποίηση

Παραγουάη: Ως “πρόεδρος για μία ημέρα”, η Νάρα θέλει να φέρει στο προσκήνιο, τη βία και τη σεξουαλική κακοποίηση

Η Νάρα, μια 11χρονη μαθήτρια από την Παραγουάη, φιλοδοξεί να γίνει μηχανικός, όμως φοβάται τις σεξουαλικές επιθέσεις, στόχος των οποίων έχουν πέσει πολλές φίλες της.

Αυτή την εβδομάδα μπορεί να κάνει κάτι για αυτό. Σήμερα θα είναι ο συμβολικός πρόεδρος της Παραγουάης, μια δράση που γίνεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Κοριτσιού του ΟΗΕ, και σκοπεύει να ασχοληθεί με την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας και την προώθηση της ισότητας.

«Το παράδειγμά μου προς τα άλλα κορίτσια ως πρόεδρος είναι να μην τα παρατάνε και να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Δεν πετυχαίνουν μόνο τα αγόρια πράγματα», τόνισε η Νάρα μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation.

«Θα ήθελα τα κορίτσια να αντιμετωπίζονται ως ίσα», πρόσθεσε. «Οι άνδρες πάντα μας αφήνουν πίσω και θέτουν εμπόδια στον δρόμο μας».

Η ανάληψη της προεδρίας για μία ημέρα από τη Νάρα γίνεται στο πλαίσιο της εκστρατείας Girls Get Equal της οργάνωσης για τα δικαιώματα των παιδιών Plan International.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας περισσότερα από χίλια κορίτσια από όλο τον κόσμο θα αναλάβουν διάφορες θέσεις, από στελέχη στη Google και τη Facebook ως υπουργικούς θώκους και θέσεις σε δημοτικά συμβούλια, σύμφωνα με την Plan International.

«Είναι η σειρά των κοριτσιών να αναλάβουν τα ηνία, να τις δουν, να τις ακούσουν και να τις αντιμετωπίσουν ως ίσες», δήλωσε η Άνε- Μπριγκίτε Άλμπρεχσεν, εκτελεστική διευθύντρια της Plan International.

Έρευνα που διεξήγαγε το 2017 το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε 30.000 νέους ανθρώπους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περισσότερες από τις μισές νεαρές γυναίκες πίστευαν ότι δεν ακούγονταν οι απόψεις τους ή ότι δεν τις λάμβαναν σοβαρά υπόψη.

Ωστόσο η ανάληψη ηγετικών θέσεων από γυναίκες συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Η διασφάλιση της ίσης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στην πολιτική ως το 2030 είναι ένας από τους παγκόσμιους στόχους του ΟΗΕ.

Με τους τρέχοντες ρυθμούς θα χρειαστούν περίπου 50 χρόνια για να επιτευχθεί η ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην πολιτική, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Μόλις ένας στους τέσσερις βουλευτές παγκοσμίως είναι γυναίκα, ενώ υπουργοί είναι λιγότερες από μία στους πέντε, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Η σεξουαλική βία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που περιορίζουν την πρόοδο των κοριτσιών στην Παραγουάη, κατήγγειλε η Νάρα.

«Το πιο δύσκολο για τα κορίτσια είναι η κακοποίηση, η παρενόχληση, οι βιασμοί», τόνισε. Εξήγησε μάλιστα ότι έχει αρκετές φίλες που έπεσαν θύματα βιασμού, μεταξύ των οποίων και ένα κορίτσι που βιάστηκε πριν πέντε μήνες από έναν καταστηματάρχη.

«Τα κορίτσια αισθάνονται παγιδευμένες στους εαυτούς τους εξαιτίας της βίας που έχουν βιώσει», επεσήμανε.

Το μεγάλο ποσοστό εγκυμοσύνης μεταξύ των εφήβων στην Παραγουάη προκαλεί επίσης ανησυχία, επεσήμανε η Νάρα.

Μία στις πέντε εγκυμοσύνες στην Παραγουάη αφορά μια έφηβη και πολλές από τις εγκυμοσύνες στα κορίτσια κάτω των 14 ετών είναι αποτέλεσμα βιασμού, σύμφωνα με ακτιβιστές.