• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παραδίδονται στην κυπριακή πρεσβεία στη Χάγη τέσσερις συλημένες τοιχογραφίες από τα Κατεχόμενα

Παραδίδονται στην κυπριακή πρεσβεία στη Χάγη τέσσερις συλημένες τοιχογραφίες από τα Κατεχόμενα

Παραδίδονται τη Δευτέρα (21/1) το απόγευμα στην πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Χάγη τέσσερις τοιχογραφίες που είχαν συληθεί από τα Κατεχόμενα.

Από το 2014, οι τοιχογραφίες είχαν περιέλθει στην Τασούλα Χατζητοφή από την Αμμόχωστο, η οποία ζει στη Χάγη και επί Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄ είχε συμβάλει στον επαναπατρισμό εκκλησιαστικών κειμηλίων.

Τον περασμένο Νοέμβριο η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, δρ Μαρίνα Ιερωνυμίδου-Σολωμίδου, με βάση γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, έστειλε επιστολή στην Τ. Χατζητοφή, με την οποία την καλούσε να παραδώσει αμέσως τις τοιχογραφίες στην πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Χάγη, επισημαίνοντας ότι η κατοχή τους είναι παράνομη. Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είχε δηλώσει, πριν από την αποστολή της επιστολής, ότι « ενδέχεται να υπάρχουν και ποινικά αδικήματα».

Η Τ. Χατζητοφή, ιδρύτρια του οργανισμού Walk Of Truth, έθεσε ως όρο να παραδώσει τις τοιχογραφίες στον πρόεδρο Αναστασιάδη στο προεδρικό μέγαρο ή στον υπουργό Εξωτερικών. Οι όροι δεν έγιναν δεκτοί και στη Χάγη θα βρίσκονται τη Δευτέρα η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδη (στο υπουργείο της οποίας υπάγεται το Τμήμα Αρχαιοτήτων), η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, δύο συντηρητές, εκπρόσωπος της Εκκλησίας και εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Τα εκκλησιαστικά έργα τέχνης που θα παραδοθούν για να επαναπατριστούν στην Κύπρο είναι δύο σπαράγματα (μέρος από το σύνολο) τοιχογραφιών από τον ναό της Μονής της Παναγίας Αψινθιώτισσας, μετόχιον του Παναγίου Τάφου, που βρίσκεται στον Πενταδάκτυλο (Συγχαρί), καθώς και άλλα δύο από άλλους ναούς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

(ΦΩΤΟ:Eurokinissi)