• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παίζουν με τη φωτιά οι Γερμανοί! Aπειλούν τη Ρωσία με διακοπή της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2

Παίζουν με τη φωτιά οι Γερμανοί! Aπειλούν τη Ρωσία με διακοπή της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε τη Ρωσία ότι η Γερμανίας μπορεί να άρει την υποστήριξή της για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, εάν το Κρεμλίνο δεν βοηθήσει στην εξιχνίαση της δηλητηρίασης του αντιφρονούντος Αλεξέι Ναβάλνι.

Ήταν η πρώτη φορά που ένας υπουργός της κυβέρνησης της Μέρκελ συνέδεσε ρητά την τύχη του αγωγού της Βαλτικής Θάλασσας με τη συνεργασία της Ρωσίας στην έρευνα.

«Περισσότερες από 100 εταιρείες από 12 ευρωπαϊκές χώρες είναι μέρος της ευρύτερης κοινοπραξίας του Nord Stream 2, περίπου οι μισές από αυτές γερμανικές», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στην εφημερίδα Bild am Sonntag της Γερμανίας. «Ελπίζω οι Ρώσοι να μη μας αναγκάζουν να αλλάξουμε τη στάση μας».

Τα συμπεράσματα της έρευνας του γερμανικό στρατό την περασμένη εβδομάδα που κατέδειξαν ότι ο Ναβάλνι δέχτηκε επίθεση με έναν δηλητήριο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα έχει ασκήσει πίεση στην Μέρκελ και τη διαφιλονικούμενη στήριξη που έχει ως σήμερα παράσχει στον αγωγό Nord Stream 2, έναν αγωγό ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό αέριο απευθείας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο Μάας είπε ότι η Γερμανία και οι εταίροι της θα πρέπει να συντονίσουν μια απάντηση, εκτός εάν η Ρωσία αποσαφηνίσει τις συνθήκες της δηλητηρίασης του Ναβάλνι τις «επόμενες μέρες».

Πάντως πρόσθεσε ότι όποιος υποστηρίζει ότι πρέπει να τερματιστεί άμεσα το έργο του αγωγού ως απάντηση στη δηλητηρίαση «πρέπει να γνωρίζει τις συνέπειες» και ότι η εστίαση της συζήτησης αποκλειστικά στο έργο Nord Stream 2 δεν δικαιολογεί την υπόθεση.

«Όταν σκεφτόμαστε κυρώσεις, αυτές θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένες», είπε.

Αργότερα την ίδια ημέρα, η υπουργός Άμυνας Αννγκρέτ Κράμπ-Καρρένμποουερ, η οποία είναι επίσης επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Μέρκελ, επίσης έκανε τη σύνδεση μεταξύ ρωσικής συνεργασίας και του αγωγού φυσικού αερίου σε σχόλια στο Reuters την Κυριακή. Ερωτηθείσα εάν η Γερμανία είναι τώρα έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις για το έργο, είπε ότι «αυτό που συμβαίνει τώρα εξαρτάται από τη συμπεριφορά της ρωσικής πλευράς».

Ορισμένοι κορυφαίοι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν τη διακοπή του έργου και το ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα καταδίκασε τη Μόσχα για την «στυγερή» απόπειρα δολοφονίας του Ναβάλι. Ωστόσο, δεν υπάρχει ιδιαίτερη όρεξη στον συνασπισμό της Merkel να εγκαταληφθεί ο Nord Stream.

Την Παρασκευή, το Bloomberg ανέφερε ότι ούτε το μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατικών υπό την ηγεσία της Μέρκελ ούτε ο Σοσιαλδημοκρατικός κυβερνητικός εταίρος της είναι πιθανό να συσπειρωθούν γύρω από το αίτημα, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της Μπουντεστάγκ, οι οποίοι ζήτησαν να μην ταυτοποιηθούν λόγω της ευαίσθητης φύσης των συζητήσεων.

Η αντίσταση στη διακοπή αντανακλά τη βασική υποστήριξη του έργου από τη γερμανική βιομηχανία καθώς και τους βαθύτερους δεσμούς με τη Ρωσία, ιδίως μεταξύ των σοσιαλδημοκρατών.

Βάσεις πίεσης

Η παγκόσμια πίεση στη Ρωσία πάντως αυξάνεται. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε στο BBC την Κυριακή ότι η Ρωσία «πρέπει να απαντήσει» για τη φερόμενη δηλητηρίαση δεδομένου του «ιστορικού της» και ότι ενώ είναι πολύ νωρίς για να αποδώσει κανείς ευθύνη, «είναι πολύ δύσκολο να βρούμε μια εύλογη εναλλακτική εξήγηση» εκτός ρωσικού δακτύλου.

Η Ρωσία έχει συνδεθεί με δύο διαφορετικές δηλητηριάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την ίδια ουσία novichok να είναι ύποπτη για την απόπειρα δολοφονίας το 2018 του πρώην Ρώσου κατάσκοπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του σε βρετανικό έδαφος.

Ο Ράαμπ ζήτησε να διερευνηθεί η υπόθεση Ναβάλνι μέσω του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων, χαρακτηρίζοντας τη χρήση χημικών όπλων «καθαρό γκανγκστερισμό».

(newmoney – φωτο:pexels)