Παγκόσμια ειρήνη εν όψει;;; ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ με Ισραήλ και Άραβες για τις «Συμφωνίες του ΑΒΡΑΑΜ»

Και μάλιστα με πρωταγωνίστρια την "δεξιά-ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ" του Νετανιάχου!

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο με ομολόγους του των αραβικών χωρών με τις οποίες το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνίες εξομάλυνσης.

Ο Κοέν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, την…πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας, τόνισε ότι η σύνοδος θα διεξαχθεί στο Μαρόκο.

Η ανακοίνωση αυτή, δεν έγινε γνωστή τυχαία στην “αυγή” του νέου έτους. Σηματοδοτεί άραγε τις παγκόσμιες προσπάθειες για επικράτηση μίας τρόπον τινά χουντοειρήνης και έλευση του παγκόσμιου ηγεμόνα;;;

Ανάλογες δηλώσεις “συμφιλίωσης” είχαμε νωρίτερα και σε άλλες περιοχές του κόσμου (βλ. Βενεζουέλα-ΗΠΑ και Κίνα-ΗΠΑ).

Το Ισραήλ στο παρελθόν ανέφερε το Μαρόκο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν ως μέλη των συμφωνιών εξομάλυνσης, γνωστές ως «Συμφωνίες του Αβραάμ», μια διπλωματική προσπάθεια που έγινε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ το 2020.

«Η επέκταση των συμφωνιών με άλλες χώρες δεν είναι θέμα για το αν αλλά το πότε», είπε ο Κοέν, προσθέτοντας ότι οι δεσμοί του Ισραήλ με τους σημερινούς εταίρους απέφεραν 2,85 δισ. δολάρια σε εμπορικές συναλλαγές το 2022 και «μια σημαντική συμβολή στην ασφάλεια (και) στην περιφερειακή σταθερότητα».

Ο Νετανιάχου, που ξεκίνησε πλέον την έκτη πρωθυπουργική θητεία του, έχει εκφράσει την ελπίδα να εγκαθιδρύσει σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, η οποία συμμερίζεται τις ανησυχίες του Ισραήλ για το Ιράν.

Οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν στο Άμπου Ντάμπι την επόμενη εβδομάδα, είπε ο Κοέν.

Τον περασμένο Μάρτιο, το Ισραήλ φιλοξένησε τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΑΕ, του Μπαχρέιν, του Μαρόκου και της Αιγύπτου, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στη σύνοδο κορυφής στη Νεγκέβ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:UNSPLASH)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί