• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παγκόσμια ανησυχία – ΟΗΕ: «Η Β.Κορέα έχει κατασκευάσει μίνι πυρηνικά όπλα»

Παγκόσμια ανησυχία – ΟΗΕ: «Η Β.Κορέα έχει κατασκευάσει μίνι πυρηνικά όπλα»

Φαίνεται πως τα κατάφερε τελικά ο Κιμ.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει έκθεση του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία η Βόρεια Κορέα έχει ήδη κατασκευάσει μίνι πυρηνικά όπλα και συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων.

Η έκθεση, που συνέταξαν ειδικοί κατ’ εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διαπιστώνει ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν συνεχίζει να βρίσκει τρόπους να πουλά και να αγοράζει απαγορευμένα υλικά, παρακάμπτοντας τις διεθνείς κυρώσεις εις βάρος της Βόρειας Κορέας και παρά την απομόνωση της χώρας στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.


Η Βόρεια Κορέα πιστεύεται ότι έχει κάνει πλέον, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, ένα σημαντικό βήμα στο πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων με τη δημιουργία μιας πυρηνικής κεφαλής αρκετά μικρής ώστε να τη μεταφέρει βαλλιστικός πύραυλος, σαν κι αυτόν που δοκίμασε η Πιονγιάνγκ προ τριετίας και ο οποίος είναι ικανός να πλήξει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Η έκθεση αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα συνέχισε φέτος την ανάπτυξη του βαλλιστικού πυραυλικού της προγράμματος «με εντατικούς ρυθμούς» από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Και υπογραμμίζει την αναποτελεσματικότητα των κυρώσεων στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να αναγκάσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν να εγκαταλείψει τα όπλα μαζικής καταστροφής, που εγγυώνται, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, την ασφάλεια της χώρας του.

Η Πιονγιάνγκ «συνέχισε να παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας με την παράνομη εισαγωγή διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων -όχι μόνον άμεσα, αλλά και με τη μεταφορά τους στη θάλασσα από σκάφος σε σκάφος-, αλλά και την παράνομη διά θαλάσσης εξαγωγή άνθρακα», σημειώνεται στην έκθεση.

(iefimerida – φωτο:screenshot)