Παγκόσμια ανησυχία για την Τουρκία: Τα τρία γεγονότα που προμηνύουν εξελίξεις

Κίνδυνος επέκτασης της κρίσης και σε άλλες αγορές!

H τουρκική λίρα σημείωσε νέες μεγάλες απώλειες έναντι του δολαρίου σήμερα, με την πτώση να φθάνει το 21% από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές την ώθησαν σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην νομισματική πολιτική.

Όπως μεταδίδεται, κατά την διαπραγμάτευση στις αγορές της Ασίας τη νύχτα, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος κατρακύλησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,8450 λιρών ανά δολάριο, ενώ πριν από λίγο διαμορφωνόταν στις 4,8228 λίρες. Η λίρα σημείωσε μεγάλη πτώση και έναντι του ιαπωνικού γεν, εν μέσω αναφορών ότι Ιάπωνες μικροεπενδυτές πουλάνε τη λίρα, επειδή η ισοτιμία της έχει υποχωρήσει στα επίπεδα που ενεργοποιούν πωλήσεις (stop – loss levels).

«Η πτώση της λίρας είναι τώρα στην ατζέντα των παγκόσμιων αγορών και ορισμένοι λένε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες αναδυόμενες αγορές λόγω του τουρκικού ρίσκου», δήλωσε ο αναλυτής Ενβέρ Ερκάν της GCM Securities, αναφέροντας στην ουσία πως η τουρκική κρίση μπορεί να επηρεάσει και άλλες αγορές.

Πέραν τούτου, κατά την διάρκεια της Τρίτης 22 Μαΐου συνέβησαν τρία ανεξάρτητα γεγονότα, τα οποία, εκτιμούν ειδικοί,δείχνουν ότι κάτι το πολύ σοβαρό συμβαίνει στον πυρήνα της τουρκικής οικονομίας.

  1. Το πρωί της Τρίτης διέφυγαν στο εξωτερικό 5 δις δολάρια μέσω της λεγόμενης τουρκοκυπριακής οδού.
  2. Το μεσημέρι της Τρίτης έγινε γνωστό στα Κατεχόμενα πως οι τουρκοκυπριακές Αρχές «πάγωσαν» λογαριασμούς σε τράπεζες με καταθέσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, με τις τουρκοκυπριακές Αρχές να διερευνούν την δυνατότητα να απαγκιστρωθούν πλήρως από την τουρκική λίρα και να υιοθετήσουν άλλο νόμισμα.
  3. Το βράδυ της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα κυκλοφόρησε έντονα η φήμη πως η τουρκική κυβέρνηση προχωρεί σε capital controls.

Αυτά τα τρία, θεωρητικά ανεξάρτητα μεταξύ τους, γεγονότα συνδέθηκαν αμέσως με τις προειδοποιήσεις των διεθνών οίκων Fitch και S&P προς τους επενδυτές σχετικά με τους άμεσους κινδύνους που απειλούν την τουρκική οικονομία, με την Άγκυρα να επιμένει πως πρόκειται για «παιχνίδι» των αγορών, προκειμένου να χάσει τις εκλογές του Ιουνίου ο Ερντογάν.

Αναμένουμε τις όποιες εξελίξεις!

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu