Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ζήτησε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 16 ετών στον Τουρκογερμανό δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτσέλ με την κατηγορία της διασποράς τρομοκρατικής προπαγάνδας, δήλωσε ο δικηγόρος του.
Ο Γιουτσέλ κατηγορείται για διασπορά προπαγάνδας υπέρ του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και για υποκίνηση σε μίσος, εξήγησε ο δικηγόρος του Βεϊκσέλ Οκ.
Ο δημοσιογράφος, ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, φυλακίστηκε στην Τουρκία από τον Φεβρουάριο του 2017 έως τον Φεβρουάριο του 2018 χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, ένα γεγονός που είχε προκαλέσει διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας.
Αφού αφέθηκε ελεύθερος επέστρεψε στη Γερμανία. Η δίκη του θα συνεχιστεί ερήμην του στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Απριλίου.
Βάσει του κατηγορητηρίου ο Γιουτσέλ φέρεται να είχε επαφές με μέλη του PKK, αλλά και με υποστηρικτές του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Ο εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση του Γιουτσέλ για την κατηγορία που αφορά τους δεσμούς του με τον Γκιουλέν. Ωστόσο ζήτησε να ασκηθούν εναντίον του διώξεις για «προσβολή του προέδρου» εξαιτίας ενός άρθρου που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος τον Νοέμβριο του 2016.
Πέρυσι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε ότι η κράτηση του Γιουτσέλ ήταν παράνομη, ενώ είχε εκτιμήσει ότι παραβιάστηκαν τα ατομικά του δικαιώματα όπως και η ελευθερία του Τύπου.
«Ο εισαγγελέας είτε δεν διάβασε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, είτε την αγνοεί», τόνισε ο Οκ, χαρακτηρίζοντας το αίτημα του εισαγγελέα «παράνομο».
(φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η επιλογή που πρέπει να κάνει η Δύση απέναντι σε Μόσχα και Πεκίνο
- Αφγανιστάν-Πακιστάν: Νεκροί σε εχθροπραξίες στη μεθόριο των δύο χωρών
- Θεσσαλονίκη: Μια πόλη “ζωντανό μουσείο” – Ιστορία και πολιτισμός συνυπάρχουν με τη σύγχρονη ζωή
- Οι κορυφαίες τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο – Σας βοηθούν να κοιμάστε καλύτερα και να μην αγχώνεστε
- Ηράκλειο: Ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα σε μετακινήσεις – Κατολισθήσεις στο ΒΟΑΚ
- Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν κατηγορεί την κυβέρνησή του για την αύξηση του πληθωρισμού
- Hellenic Train: Ανακοίνωση για το χθεσινό περιστατικό που αφορούσε την αμαξοστοιχία 2591 (Θεσσαλονίκη–Λάρισα)
- Βρετανία: “Χιλιομετρικό φόρο” στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μελετά η κυβέρνηση, για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα
- Μακελειό στα Βορίζια: Προσωρινά κρατούμενοι οι δύο τραυματίες που νοσηλεύονται στο ΠΑΓΝΗ
- «Πάγωσαν» Τραμπ και Κένεντι! Άνθρωπος σωριάστηκε ξαφνικά μπροστά στα μάτια τους (video)









