Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στη «Libération», ο Ντμίτρο Κουλέμπα τόνισε: «Δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση, είμαστε δεσμευμένοι σε μια πολιτική και διπλωματική διευθέτηση αυτής της σύγκρουσης. Θα ανοίξουμε πυρ μόνο εάν υπάρξει απειλή για τα στρατεύματά μας στο έδαφος ή εάν δεχθούν επίθεση».
Μάλιστα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι το Κίεβο ήταν ικανοποιημένο με τη συνολική κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ στις 27 Ιουλίου 2020.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ντμίτρο Κουλέμπα σημείωσε: «Μέχρι τον Δεκέμβριο, δούλεψε καλά, αλλά στη συνέχεια κάτι άλλαξε στη Μόσχα. Όσο για εμάς, δεν μεταφέρουμε ενισχύσεις με σκοπό να συνεχίσουμε την επίθεση, εάν αυτές δεν είναι συνηθισμένες στρατιωτικές περιστροφές. Αν, όμως, κάποιος δικός μας σκοτωθεί, έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας».
Ακόμα, ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να είναι πιο δραστήριες στο «σχήμα της Νορμανδίας» προκειμένου το ζήτημα να κινηθεί προς μια πραγματική διευθέτηση.
Χαρακτηριστικά, ο Ντμίτρο Κουλέμπα υποστήριξε: «Το “σχήμα της Νορμανδίας”και το “Μινσκ 2” λειτούργησαν και έδωσαν αποτελέσματα: σταθεροποίηση της κατάστασης στο πεδίο, ανταλλαγή κρατουμένων, εκεχειρία. Το “σχήμα της Νορμανδίας” αρκεί για να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Ωστόσο, είναι προφανές ότι για να προχωρήσουμε προς μια πραγματική διευθέτηση, χρειαζόμαστε μια πιο ενεργή θέση της Γαλλίας και της Γερμανίας στο πλαίσιο αυτό, ή ενός εξωτερικού παράγοντα, λίγη επιπλέον ενέργεια που θα δώσει ώθηση στη διαδικασία και θα αλλάξει το status quo».
Επισημαίνεται ότι πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η εκεχειρία στην περιοχή τέθηκαν σε ισχύ στις 27 Ιουλίου 2020.
Υπενθυμίζεται πως, στα τέλη Μαρτίου, οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού κοντά στο χωριό Σούμι στην περιοχή του Ντονέτσκ και έτσι το Κίεβο άρχισε να αναφέρεται σε επιδείνωση της κατάστασης στο Ντονμπάς.
Η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DPR) ανακοίνωσε, επίσης, αύξηση του αριθμού των επιθέσεων από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας και ο επικεφαλής της, Ντένις Πουσίλιν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επίθεσης πλήρους κλίμακας από το Κίεβο στο Ντονμπάς, σημειώνοντας ότι «η Ουκρανία είναι καθ’ όλα έτοιμη γι’ αυτό».
(sputniknews)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κυβερνητικά στελέχη για τις σημερινές αναφορές του Κώστα Καραμανλή
- Παρέμβαση Καραμανλή: Τι δήλωσε για θεσμούς και Δικαιοσύνη
- Γλυφάδα: Το διαδραστικό σιντριβάνι στην Τερψιθέα εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους – Δείτε εικόνες
- Ό,τι έκαναν στην Ελλάδα τα «λούζονται» και άλλοι! Σε κρίσιμο σημείο η Γαλλία και όχι μόνο
- Η άσκηση Green Bridge 2025 πραγματοποιήθηκε στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας και της Ελλάδας
- N. Κακλαμάνης στην εκδήλωση προς τιμήν της Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη: «Σύμβολο ισότητας, έφερε ηχηρή επανάσταση…»
- Απάτη “μαμούθ” σε βάρος του ΕΦΚΑ μέσω εταιρειών ρούχων: Πάνω από 2 εκατ. ευρώ η ζημιά – 6 συλλήψεις, vid
- Σε διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία αναγκάζεται το Κίεβο
- Άναυδη οικογένεια στο Τέξας! Έπεσε στο αγρόκτημά τους τεράστιος εξοπλισμός της NASA, vid
- ΝΑΤΟ: Το Βίλνιους ξεπερνά το όριο του 5% του ΑΕΠ για την άμυνα – Πού οδηγούνται τα κράτη του Βορρά;