Ουκρανία καλεί Τουρκία να σταματήσει και να δεσμεύσει ρωσικό πλοίο που μεταφέρει 4.500 τόνους σιταριού

Στο Κίεβο ισχυρίζονται πως το "έκλεψαν" οι Ρώσοι.

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα στην Τουρκία να σταματήσει και να δεσμεύσει το φορτηγό πλοίο υπό ρωσική σημαία Zhibek Zholy, το οποίο μεταφέρει ουκρανικό σιτάρι το οποίο εκλάπη από το υπό ρωσική κατοχή ουκρανικό λιμάνια του Μπερντιάνσκ, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο και έγγραφο το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Ο αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, επικαλούμενος πληροφορίες από τις ναυτικές αρχές της χώρας, τόνισε ότι το Zhibek Zholy έχει φορτώσει ήδη το πρώτο φορτίο 4.500 τόνων σιταρίου από το Μπερντιάνσκ, το οποίο, όπως τόνισε, ανήκει στην Ουκρανία.

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας σημείωσαν πτώση 43% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 1,41 εκατ. τόνους τον Ιούνιο, ανακοίνωσε το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας την Παρασκευή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αναδεικνύοντας τη ζημιά που προκάλεσε στον βασικό τομέα της οικονομίας η ρωσική εισβολή.

Παρ’ όλα αυτά, οι εξαγωγές σιτηρών για την περίοδο 2021-22 που λήγει στις 30 Ιουνίου αυξήθηκαν κατά 8,5% σε 48,5 εκατ. τόνους, λόγω των ισχυρών αποστολών πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας έχουν κατακρημνιστεί από την έναρξη του πολέμου, καθώς τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας – η βασική οδός για τις μεταφορές – έχουν σε μεγάλο βαθμό αποκλειστεί, οδηγώντας σε άνοδο τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και προκαλώντας φόβους για ελλείψεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

(capital – φωτο:pexels)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί