• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • Όσο υπάρχει ανθρωπιά – Ρωσία: Σεφ φτιάχνουν σούπα για ζεστάνουν τους άστεγους τις κρύες νύχτες

Όσο υπάρχει ανθρωπιά – Ρωσία: Σεφ φτιάχνουν σούπα για ζεστάνουν τους άστεγους τις κρύες νύχτες

Τις περισσότερες εβδομάδες ο Ρόμαν Ρέντμαν περνά λίγες ώρες παραπάνω στις κουζίνες του εστιατορίου του που φτιάχνει παϊδάκια και μπιφτέκια, για να μαγειρέψει για μια πελατεία λιγότερο... χίπστερ: για τους φτωχούς και τους άστεγους της πόλης.

 

Η παραδοσιακή σούπα με κρέας και λάχανο μπαίνει σε μεγάλα φλασκιά και μεταφέρεται από εθελοντές σε διάφορα σημεία στην πόλη όπου οι άνθρωποι περνάνε δύσκολα ή φυτοζωούν με μικρές κρατικές συντάξεις.

Στη συνέχεια διανέμεται δωρεάν ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να τρώνε και να αποθηκεύουν προμήθειες, και είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη το χειμώνα, όταν η θερμοκρασία στην πόλη μπορεί να πέσει στους -20°C.

«Μόνο χάρη σε αυτά επιβιώνω», δήλωσε ένας άνδρας αφού έφαγε τη σούπα που παρέλαβε από το πίσω μέρος ενός βαν, ένα παγωμένο βράδυ τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία υπάρχουν σχεδόν 65.000 καταγεγραμμένοι άστεγοι στη Ρωσία, όμως άλλοι λένε πως ο πραγματικός αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το βαν που μεταφέρει τις διατροφικές προμήθειες έχει ναυλωθεί από τη φιλανθρωπική οργάνωση Nochlezhka και σταματά σε τέσσερα σημεία στην πόλη σχεδόν καθημερινά, σερβίροντας σούπα και τσάι καθώς και γεύματα από εστιατόρια που συμμετέχουν στο εγχείρημα όπως το Holy Ribs, όπου εργάζεται ο Ρέντμαν, και άλλα όπως το Italia. Η Nochlezhka είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση που βοηθά τους φτωχούς και τους άστεγους στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Για τον Ρέντμαν, το να μαγειρεύει σούπα κάνει τη διαφορά για ανθρώπους που συχνά παίρνουν ελάχιστη κρατική ή κοινοτική βοήθεια.

«Τέτοιου είδους προγράμματα λείπουν από την πόλη, θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα», λέει ο Ρέντμαν.

Οι άνθρωποι που στέκονται στην ουρά για φαγητό έξω από το βαν δεν είναι μόνο άστεγοι, αλλά και συνταξιούχοι. Ένας από αυτούς, ο Σεργκέι, δήλωσε πως η μισή από τη μηνιαία σύνταξή του, που ανέρχεται στα 9.000 ρούβλια (118,33 ευρώ), πηγαίνει στην αποπληρωμή ενός δανείου. «Και είναι αδύνατον να επιβιώσεις με 4.500 ρούβλια [σχεδόν 60 ευρώ], έτσι δεν είναι;» λέει.

Για έναν άλλον άστεγο, που αυτοαποκαλείται «ο δούκας», οι ζεστές σούπες και οι προμήθειες τον βοηθούν να βγάλει το χειμώνα. «Δεν μπορείς να μαγειρέψεις τίποτα στον δρόμο, και η Nochlezhka βοηθάει με ζεστή σούπα και τσάι», είπε. «Τουλάχιστον μπορείς να πάρεις μαζί σου στο υπόγειο ένα μπουκάλι και να το βάλεις πάνω στο καλοριφέρ για να ξαναζεστάνεις το τσάι», εξηγεί.

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...