• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οργισμένοι οι Κινέζοι διαμηνύουν στους Αμερικανούς: «θα υπάρξει έντονη αντεπίθεση με αντίποινα»

Οργισμένοι οι Κινέζοι διαμηνύουν στους Αμερικανούς: «θα υπάρξει έντονη αντεπίθεση με αντίποινα»

Κινέζοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι «στον μεγαλύτερο οικονομικό πόλεμο στην ιστορία», θα υπάρξει «έντονη αντεπίθεση με αντίποινα», για τους αμερικανικούς δασμούς.

Επισημαίνουν επίσης πως οι ΗΠΑ παραβαίνουν τους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου (WTO).

Η διακυβέρνηση Τραμπ, αποφάσισε να επιβάλει δασμούς 25% στις κινεζικές εισαγωγές 818 προϊόντων, αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτή θεωρείται πως είναι το πρώτο στάδιο, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει απειλήσει πως θα εξετάσει να επιβάλει δασμούς και στο σύνολο των εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων η αξία των οποίων φτάνει τα 450 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου είχε ανακοινωθεί ότι το Πεκίνο «δεν θα έριχνε τον πρώτο πυροβολισμό», αλλά τώρα πλέον είναι αναγκασμένο «να αντεπιτεθεί για να υπερασπισθεί ζωτικά συμφέροντα».

Επίσης θα ενημερωθεί για όλες τις εξελίξεις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ενώ θα επιδιωχθεί στενή συνεργασία με άλλες χώρες ώστε «από κοινού να εξασφαλισθεί το ελεύθερο εμπόριο».

Όπως προειδοποιούσαν οι Κινέζοι αξιωματούχοι, με αυτήν την απόφαση, οι ΗΠΑ «είναι σαν να πυροβολούν το πόδι τους και να πληγώνουν τον κόσμο».

Το Πεκίνο προσπάθησε να αποκτήσει τη συμμαχία της Ευρώπης στον πρωτοφανή αυτόν οικονομικό πόλεμο, προσφέροντας «ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές του», αν πάρουν το μέρος της Κίνας στη διαμάχη. Ωστόσο η Ευρώπη απέρριψε την κινεζική πρόταση για οικονομική συμμαχία εναντίον των ΗΠΑ.

Ο Κινέζος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Liu He δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να ανοίξει για πρώτη φορά εμπορικούς δρόμους σε ορισμένους τομείς σε Ευρωπαίους επενδυτές. Κάτι που θα προταθεί επίσημα στην κοινή εμπορική σύνοδο που έχει προγραμματισθεί για τις 16-17 Ιουλίου στην κινεζική πρωτεύουσα.

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, μετέδωσε την Τετάρτη πως Κίνα και Ευρώπη θα πρέπει «χέρι-χέρι να αντισταθούν στον εμπορικό προστατευτισμό, ως φυσικοί εταίροι».

Η Ουάσινγκτον έχει πλήξει τα κινεζικά και ευρωπαϊκά εισαγόμενα προϊόντα στην προσπάθεια που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μειώσει το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα. Αλλά οι μεγαλύτεροι δασμοί επιβλήθηκαν στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα.

Την ίδια ημερομηνία που επιβλήθηκαν οι δασμοί στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα στις ΗΠΑ, (6 Ιουλίου) το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, μετέδωσε ότι ως το πρωί της Παρασκευής, σε πολλά κινεζικά λιμάνια, σημειώνονταν καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εισαγωγής αγαθών από τις ΗΠΑ, κυρίως για χοιρινά προϊόντα και καρπούς σόγιας.

Αξιωματούχος στο λιμένα της Σαγκάης δήλωσε στο Reuters πως «οι καθυστερήσεις οφείλονται σε τελωνειακές διαδικασίες».