• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • Ώρες αγωνίας για τα εγκλωβισμένα παιδιά σε σπήλαιο της Ταϊλάνδης – Mάχη με τον χρόνο για την διάσωσή τους (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ώρες αγωνίας για τα εγκλωβισμένα παιδιά σε σπήλαιο της Ταϊλάνδης – Mάχη με τον χρόνο για την διάσωσή τους (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης έχουν στραφεί στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη, όπου και έχουν εγκλωβιστεί από τις 23 Ιουνίου 12 παιδιά και ο προπονητής τους στο ποδοσφαίρου.

Το χρονικό

Διαστάσεις θρίλερ λαμβάνει ο εγκλωβισμός μίας ομάδας ποδοσφαίρου αποτελούμενη από 12 νεαρά αγόρια, που μαζί με τον προπονητή τους παραμένουν επί δύο βδομάδες καθηλωμένοι σε σπήλαιο της Ταϊλάνδης.

Στην περιοχή βρίσκεται εν των μεταξύ σε εξέλιξη η εποχή των μουσώνων, γεγονός που αποτέλεσε την αιτία εγκλωβισμού των παιδιών στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκπου βρίσκεται στη μεθόριο με τη Μιανμάρ και το Λάος.

Μία ισχυρή νεροποντή αρκούσε προκειμένου να φράξει την μία και μοναδική είσοδο στο σπήλαιο.

Μάλιστα πληροφορίες θέλουν την ομάδα ποδοσφαίρου από κοινού με τον προπονητή τους να μην πήγαν στο συγκεκριμένο σπήλαιο απλά για ένα κάμπινγκ, αλλά για να λάβουν μέρος σε μία ιδιότυπη «τελετή μύησης» της ομάδας.

Σε αυτό το σενάριο συνηγορούν και οι μαρτυρίες ορισμένων από τους διασώστες: Τα παιδιά είχαν βγάλει τα παπούτσια τους και τις τσάντες τους πριν μπουν στο νερό και μπουν στο τούνελ.

Τα 4 σενάρια για τον απεγκλωβισμό

Τα πρώτα δύο περιλαμβάνουν την ιδιαίτερα επιβαρυντική (για τα παιδιά) αναμονή προκειμένου βρεθεί ή να δημιουργηθεί ένα πέρασμα που θα επέτρεπε στην ομάδα να φύγει χωρίς να χρειαστεί κάποια κατάδυση.

Θα μπορούσαν να παραμείνουν στο σπήλαιο μέχρι να υποχωρήσει το νερό ή να αντληθεί έξω, ή οι ίδιοι οι διασώστες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα νέο πέρασμα στο καταφύγιο τους.

Οι δύο παραπάνω επιλογές βέβαια προϋποθέτουν να περάσει η περίοδος των μουσώνων, κάτι που σημαίνει βδομάδες αναμονής.

Οι άλλες δύο επιλογές-σενάρια στοχεύουν περισσότερο στον απεγκλωβισμό της ομάδας, είτε διδάσκοντάς τους να κάνουν κατάδυση, ώστε να μπορούν να κολυμπήσουν οι ίδιοι, είτε να τους παρέχουν οι διασώστες μια αναπνευστική συσκευή, ώστε να μπορούν να βρουν άνοιγμα ενωμένοι σε μία μεγάλη «ανθρώπινη αλυσίδα».

Μάλιστα οι διασώστες ήδη έχουν συγκεντρώσει 15 μικρές μάσκες οξυγόνου, αναθερμαίνοντας τις εικασίες πως στήνεται επιχείρηση για άμεσο απεγκλωβισμό των παγιδευμένων.

Ακόμη και έτσι όμως, η όποια προσπάθεια κατάδυσης από τους παγιδευμένους μόνο εύκολη δεν θα είναι, με τα 12 παιδιά και τον 25χρονο προπονητή τους να καλούνται να διασχίσουν 2,5 χιλιόμετρα πλημμυρισμένης έκτασης εντός της σπηλιάς.

 

 

 

Η μάχη με τον χρόνο 

Μέχρι και χθες επικρατούσε μία σχετική ευφορία όσο αφορά τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους οι συνολικά 13 εγκλωβισμένοι.

Γρήγορα ωστόσο τα όποια σενάρια για μία χρονοβόρα επιχείρηση απεγκλωβισμού της ομάδας ποδοσφαίρου έπεσαν στο κενό, όταν διαπιστώθηκε η σημαντική έλλειψη χρόνου:

«Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Όμως η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος», δήλωσε χθες ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Παράλληλα ο κυβερνήτης Chiang Rai Narongsak Osottanakorn δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι διασώστες εξετάζουν όλες τις επιλογές, αλλά εικάζει πως τα παιδιά δεν θα βρεθούν σύντομα στο σπίτι τους.

Η μάχη με τον χρόνο εντείνεται, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος βροχών βρίσκεται προ των πυλών, μιας και η εποχή των μουσώνων βρίσκεται στην αρχή της.

Την ίδια ώρα διασώστες από την Ταϊλάνδη και από άλλες χώρες ψάχνουν κοντά στις σπηλιές για άλλες πιθανές εισόδους, αλλά όλες τους οι δοκιμές απέβησαν άκαρπες.

Ακόμα ωστόσο και αν πλησιάσουν στα εγκλωβισμένα παιδιά, το βρετανικό Συμβούλιο Διάσωσης Σπηλαίων σε ανακοίνωσή του προειδοποίησε ότι τα αγόρια «βρίσκονται σε σχετικά μικρό χώρο και αυτό θα έκανε κάθε πιθανή απόπειρα γεώτρησης δύσκολη έως επικίνδυνη».

 

Η τραγική είδηση του θανάτου ενός διασώστη που έριξε το ηθικό

Ένας πρώην δύτης του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μεταφοράς φιαλών οξυγόνου.

Ο Σαμάρν Κουνάν, πρώην μέλος της ομάδας SEAL απεβίωσε αφού έφερε σε πέρας την επιχείρηση με σκοπό να τοποθετηθούν φιάλες οξυγόνου κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιαστούν τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο, διευκρίνισαν ο αντικυβερνήτης της επαρχίας κι ένας αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο ο ίδιος», εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, ο Πασακόρν Μπουνιαλάκ.

«Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ της Ταϊλάνδης.

«Παρόλο που χάσαμε έναν άνδρα, εξακολουθούμε να έχουμε πίστη στην αποστολή μας», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Όπως ήταν επόμενο, η είδηση του τραγικού θανάτου του διασώστη κατέβαλλε τόσο τους παγιδευμένους όσο και εκείνους που επιχειρούν από το εξωτερικό της σπηλιάς.

 

Η συγνώμη του προπονητή

Ο προπονητής ποδοσφαίρου των δώδεκα αγοριών που παραμένουν όλοι τους εγκλωβισμένοι στο πλημμυρισμένο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, στη βόρεια Ταϊλάνδη ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς των μικρών ποδοσφαιριστών μέσα από σημείωμά του που έδωσε στους δύτες.

«Ευχαριστούμε για όλη την ηθική υποστήριξη, ζητώ συγγνώμη από όλους τους γονείς», τόνισε στο σημείωμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από τις ομάδες διάσωσης.

Χθες ο επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων τόνισε η διάσωση των αγοριών και του προπονητή τους δεν είναι δυνατόν να γίνει προς το παρόν μέσω της κατάδυσής τους στα νερά.

Σημειώνεται πως τα περισσότερα από τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι και κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση.

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu