• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ της ηγεσίας του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου για την κατάρτιση προϋπολογισμού

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ της ηγεσίας του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου για την κατάρτιση προϋπολογισμού

Οι ηγέτες του Κογκρέσου και η κυβέρνηση Τραμπ ολοκλήρωσαν έναν πρώτο κύκλο σκληρών διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό, χωρίς να λάβουν αποφάσεις, πλην μιας δέσμευσης για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ώστε να επιτευχθεί μία δικομματική προσέγγιση για τα ζητήματα του ελλείμματος και των δαπανών, σύμφωνα με το “Politico.”

O στόχος της διαπραγματευτικής προσπάθειας εντοπίζεται στην αποφυγή μιας οικονομικής καταστροφής από το νέο οικονομικό έτος.

Αφού συναντήθηκαν επί δύο ώρες χθες το πρωί στο γραφείο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, οι επικεφαλής της Βουλής και της Γερουσίας είχαν δεύτερη συνάντηση στο γραφείο του επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μίτς ΜακΚόνελ χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται ζητήματα που σχετίζονται με το επίπεδο των εσωτερικών δαπανών στο πλαίσιο της κατάρτισης ενός διετούς προϋπολογισμού, αλλά και η αντιστάθμιση ποσού των δαπανών, τόσο από νέα έσοδα, όσο κι από περικοπές άλλων προγραμμάτων, όπως δήλωσε μία πηγή που έχει λάβει γνώση των συνομιλιών.

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ δήλωσε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές κι ο πρόεδρος “προσπαθούν” για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

“Ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της μεσαίας τάξης,” είπε ο Σούμερ.

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι δήλωσε ότι οι πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν πάλι, χωρίς ωστόσο, να οριστεί μία ημερομηνία για μία τέτοια διαπραγματευτική συνάντηση.

“Συμφωνίες όπως αυτές, απαιτούν χρόνο,” είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο ΜακΚόνελ δήλωσε νωρίτερα χθες, ότι βρήκε “πολύ ενθαρρυντικό” τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η επίτευξη μιας δικομματικής συμφωνίας για τον προϋπολογισμό στο Κογκρέσο, μέχρι την Τρίτη.

Η μεγαλύτερη πρόκληση των διαπραγματεύσεων εντοπίζεται στον συντονισμό ή την αντιστάθμιση των αμυντικών δαπανών πρώτης προτεραιότητας για τους Ρεπουμπλικάνους, με τις εσωτερικές δαπάνες, στις οποίες δίνουν καθοριστική σημασία οι Δημοκρατικοί.

Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και οι ηγέτες του Κογκρέσου φαίνεται να συμφωνούν ότι η αύξηση των υφιστάμενων επιπέδων δαπανών, αλλά και του επιπέδου του χρέους, φαίνεται να είναι η καλύτερη λύση, από ενδεχόμενες εκατέρωθεν μειώσεις στις δαπάνες που προτείνουν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, απέναντι σε αυτόματες μειώσεις δαπανών που θα γίνουν ορατές από τον επόμενο Οκτώβριο, αλλά και το ενδεχόμενο μιας οδυνηρής απουσίας εναλλακτικών λύσεων.

Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη που έχει διαμορφωθεί στο Κογκρέσο, τόσο Ρεπουμπλικάνοι, όσο και Δημοκρατικοί θα πρέπει να συμφωνήσουν με σημείο αναφοράς το επίπεδο των δαπανών για την άμυνα και τα κοινωνικά προγράμματα, ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο οικονομικής καταστροφής, αλλά και να προσδιοριστεί ένα καλοκαιρινό πλαίσιο συνεργασίας για την κατάρτιση των νομοσχεδίων διάθεσης δαπανών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ έχει αναθέσει την διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων στον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, στον υπηρεσιακό Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι, αλλά και στον υπηρεσιακό υπεύθυνο κατάρτισης του προϋπολογισμού Ρας Βόουτ, οι οποίοι και συμμετέχουν στην διαπραγματευτική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την συμμετοχή των ηγετών του Κογκρέσου.

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες του Κογκρέσου ενδιαφέρονται για να αποφύγουν μία σειρά από αυτόματες μειώσεις δαπανών (sequestration) οι οποίες θα ενεργοποιηθούν στην περίπτωση μη συμφωνίας για την κατάρτιση νέου προϋπολογισμού.

Πηγή: “Politico”

photo:pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •