ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ικανοποιημένοι! Πρόβα ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ από τη σύνοδο των G20

Ποιά...παραχώρηση έκανε η Ρωσία;

Οι επικεφαλής διαπραγματευτές των κρατών-μελών της G20, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Ρωσίας, συμφώνησαν στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής στην Ινδονησία, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, παρά την αντίσταση που πρόβαλε αρχικά η Μόσχα, οι δυτικές χώρες κατάφεραν να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο απόσπασμα που καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μερικές ώρες πριν από τη συνέντευξη Τύπου του κ. Μισέλ, διπλωμάτες έλεγαν πως η Ρωσία ήταν διατεθειμένη να αποδεχθεί το να συμπεριληφθεί το επίμαχο απόσπασμα στο κείμενο. Η ανακοίνωση αναμένεται πως θα κάνει λόγο για πόλεμο — όχι για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η έγκριση της Ρωσίας πιθανόν αποτελεί ένδειξη πως η Μόσχα δεν μπορεί πλέον να λογαριάζει στην υποστήριξη της Κίνας στους κόλπους της G20 όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε αναγγείλει νωρίτερα πως θα γινόταν αυτή η παραχώρηση. Ο κ. Λαβρόφ, που εκπροσωπεί τον κ. Πούτιν στη σύνοδο κορυφής, διαβεβαίωσε πως η τελική ανακοίνωση θα γινόταν αποδεκτή.

Η διήμερη σύνοδος της G20 ξεκίνησε σήμερα. Πέραν της ΕΕ, αντιπροσωπεύονται 19 χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Βραζιλία, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Νότια Αφρική και η οικοδέσποινα Ινδονησία.

Το διεθνές πολιτικό και οικονομικό φόρουμ αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 75% του διεθνούς εμπορίου και το 60% του πληθυσμού της υφηλίου.

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:unsplash)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί