Όλο και περισσότεροι Σέρβοι ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ την ιδέα ένταξης στην Ε.Ε.

Σημαντική μείωση καταγράφεται στο ποσοστό των πολιτών της Σερβίας που υποστηρίζουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο του 2022 το υπουργείο Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Σερβίας, διαφαίνεται ότι η ευρωπαϊκή προοπτική δεν ενθουσιάζει πλέον την πλειοψηφία του σερβικού πληθυσμού.

Εάν αύριο διεξάγονταν δημοψήφισμα με το ερώτημα: «Υποστηρίζετε την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ;» μόνο το 43% του δείγματος θα τάσσονταν υπέρ της ένταξης ενώ αρνητικά θα ψήφιζε το 32%. Το 13% των πολιτών δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε και 12% είναι αναποφάσιστοι.

Σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2021, το ποσοστό των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μειώθηκε κατά έντεκα μονάδες. Τότε, υπέρ της ένταξης στην ΕΕ είχε ταχθεί το 54% του δείγματος και κατά το 32%.

Οι λόγοι που αναφέρουν για την στάση τους οι αποκαλούμενοι αρνητές της ΕΕ είναι: οι ταπεινωτικοί όροι που τίθενται για την ένταξη, οι πολιτικοί εκβιασμοί, η στάση στο ζήτημα του Κοσόβου, η επιβολή αποφάσεων, η απώλεια της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής ταυτότητας.

Σημειώνεται ότι το υψηλότερο ποσοστό υπέρ της ένταξης στην ΕΕ που έχει καταγραφεί σε δημοσκόπηση ήταν τον Δεκέμβριο του 2009, όταν είχε φθάσει το 73%. Εκείνη την χρονιά είχαν καταργηθεί οι θεωρήσεις εισόδου για τους πολίτες της Σερβίας που ταξίδευαν σε χώρες της ΕΕ.

(απεμπε – φωτο:pixabay)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί