Όλα δείχνουν επιστροφή του Νετανιάχου στην εξουσία στο Ισραήλ: “Ώρα να επιστρέψει η τάξη στους δρόμους”

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, που δικάζεται για διαφθορά, πλησίασε σήμερα στον στόχο του να βρεθεί, μαζί με τους συμμάχους του, για μία ακόμη φορά στην πρωθυπουργία του Ισραήλ.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές της Τρίτης τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα έδιναν στο Λικούντ του Νετανιάχου και τους συμμάχους του –τα υπερορθόδοξα κόμματα και το ακροδεξιό «Θρησκευτικός Σιωνισμός»– 62 έδρες, μία περισσότερη από όσες χρειάζονται για να έχουν την πλειοψηφία στην Κνεσέτ.

Στη συνέχεια η Εκλογική Επιτροπή άρχισε να ανακοινώνει σιγά σιγά τα πρώτα αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας την τάση αυτή.

Σήμερα το πρωί, με το 93,3% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, «ο συνασπισμός της δεξιάς» του Νετανιάχου συγκεντρώνει 65 έδρες –32 το Λικούντ, 19 τα υπερορθόδοξα κόμματα και 14 η ακροδεξιά— και οδεύει να σχηματίσει την πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η κυβέρνηση του Γιαΐρ Λαπίντ «έφτασε στο τέλος της», τόνισε ο ηγέτης της ακροδεξιάς Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. «Έχει έρθει η ώρα να επιστρέψει η ασφάλεια στους δρόμους, να αποκατασταθεί η τάξη, να δείξουμε ποιος είναι το αφεντικό, έχει έρθει η ώρα να σκοτώνουμε έναν τρομοκράτη που εξαπολύει μια επίθεση», τόνισε, μετά και την ανακοίνωση της αστυνομίας ότι σκότωσε έναν Παλαιστίνιο ο οποίος επιτέθηκε και τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον) συγκεντρώνει 24 έδρες και ο σύμμαχός του Μπένι Γκαντς 12, ενώ ακολουθούν δύο άλλα κόμματα με 9 έδρες το καθένα και τα αραβικά κόμματα με 10 έδρες.

Βάσει του ισραηλινού εκλογικού συστήματος, ένα κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει το 3,25% για να εισέλθει στο κοινοβούλιο με τέσσερις έδρες.

Δύο κόμματα εχθρικά προς τον συνασπισμό του Νετανιάχου, το αριστερό Μέρετζ και το αραβικό Μπάλαντ, συγκεντρώνουν 3,15% και 2,97% αντίστοιχα και η τύχη τους βρίσκεται στα χέρια των τελευταίων ψήφων που μένουν να καταμετρηθούν, αυτές κυρίως των στρατιωτικών και των υγειονομικών.

(ΑΠΕΜΠΕ – ΦΩΤΟ:Eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί