ΟΗΕ – Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Μαρκ Λόουκοκ,

επέκρινε χθες Πέμπτη τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επειδή έχουν καταβάλει «μόνο ένα μικρό μέρος» από τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που είχαν δεσμευθεί να προσφέρουν στην Υεμένη πέντε μήνες πριν.

Και οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν τον Φεβρουάριο να καταβάλουν 750 εκ. δολάρια η κάθε μία την ώρα που ο ΟΗΕ αναζητούσε 4 δισεκ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Υεμένη. Από αυτά η Σαουδική Αραβία έχει καταβάλει μόλις 121,7 εκ. δολάρια και τα Εμιράτα περίπου 195 εκ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Η Σαουδική Αραβία ηγείται ενός υποστηριζόμενου από τη Δύση συνασπισμού που επεμβαίνει στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι. Τα Εμιράτα είναι μέλος κλειδί του συνασπισμού αυτού.

«Αυτοί που ανέλαβαν τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις, οι γείτονες της Υεμένης στον συνασπισμό, έχουν πληρώσει μέχρι στιγμής μόνο ένα μικρό ποσό από αυτά που έχουν υποσχεθεί», επεσήμανε ο Λόουκοκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προσθέτοντας ότι εξ αιτίας αυτού του γεγονότος ο ΟΗΕ έχει συγκεντρώσει μόλις το 34% των χρημάτων που χρειάζεται έναντι 60% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στον ΟΗΕ Αμπντάλα αλ Μουαλίμι επεσήμανε ότι η χώρα του έχει καταβάλει περισσότερα από 400 εκ. δολάρια στον ΟΗΕ και σε άλλους οργανισμούς αρωγής φέτος.

«Μόνο φέτος (…) έχουμε καταβάλει περισσότερα χρήματα για την Υεμένη από οποιαδήποτε άλλη δωρήτρια παγκοσμίως», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η αποστολή των Εμιράτων στον ΟΗΕ σημείωσε ότι η χώρα «εργάζεται με τον ΟΗΕ για τους όρους της δέσμευσης του 2019 ώστε να διασφαλιστούν τα μέγιστα οφέλη για τον λαό της Υεμένης» και πρόσθεσε ότι από τον Απρίλιο έχει καταβάλει 5,5 δισεκ. δολάρια στην Υεμένη.

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Υεμένη, όπου ο πόλεμος που μαίνεται εδώ και τέσσερα χρόνια έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και έχει ωθήσει εκατομμύρια στα πρόθυρα του λιμού, ως τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή παγκοσμίως.

photo:pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •