«Εργάζομαι ήδη με τις ενδιαφερόμενες πλευρές για την εφαρμογή ενός κατάλληλου μηχανισμού προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια της διέλευσης των πλοίων από τα στενά του Ορμούζ», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του IMO σε δήλωση που διαβιβάστηκε προς το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Η προτεραιότητα στο εξής είναι να απομακρυνθούν τα πλοία (από τον Κόλπο) με εγγύηση για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας», πρόσθεσε. Η δήλωση αυτή έγινε μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός για δύο εβδομάδες ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.
Η Τεχεράνη αποδέχθηκε «ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ, ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΑΝΟΙΓΜΑ των στενών του Ορμούζ», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε μήνυμα που δημοσιοποίησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί επιβεβαίωσε πως η Τεχεράνη θα εγγυηθεί τις διελεύσεις με ασφάλεια από τα στενά του Ορμούζ, απ’ όπου διερχόταν πριν από τον πόλεμο περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και αερίου.
«Τα πλοία που έχουν αποκλειστεί στον Περσικό Κόλπο ελπίζουν ότι θα φύγουν όταν θα είναι ασφαλές να το κάνουν», εκτίμησε ο Γιάκομπ Λάρσεν, αξιωματούχος ασφαλείας του BIMCO (Baltic and International Maritime Council), μίας από τις μεγαλύτερες διεθνείς ναυτιλιακές ενώσεις που εκπροσωπούν τους εφοπλιστές.
«Η αποχώρηση από τον Περσικό Κόλπο χωρίς προηγούμενο συντονισμό με τις ΗΠΑ και το Ιράν θα συνεπαγόταν αυξημένους κινδύνους και δεν συνίσταται», υπογράμμισε.
Ο IMO είχε εκτιμήσει προηγουμένως ότι 20.000 ναυτικοί, που επιβαίνουν σε περίπου 3.000 πλοία διαφόρων τύπων, έχουν αποκλειστεί στον Κόλπο. Η απομάκρυνσή τους ενδέχεται ως εκ τούτου να πάρει χρόνο.
ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μαρινάκης: Γιατί είναι αναγκαίο το age ban στα κοινωνικά δίκτυα
- Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι κρατούν το δάχτυλο στη σκανδάλη παρά την εκεχειρία
- «Μπλόκο» στα social media για τους κάτω των 15 ετών και στο βάθος σύνδεση με την ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα!
- ΟΗΕ: Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός εργάζεται για έναν μηχανισμό ασφαλούς διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ
- «Παταγώδης αποτυχία»: Σε πολύ δύσκολη θέση ο Νετανιάχου λόγω Ιράν
- Σαλβίνι: «Πρέπει να αποφασιστεί μερική αναστολή του Σύμφωνου Σταθερότητας»
- Το Κρεμλίνο χαιρέτησε την κατάπαυση του πυρός μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
- Αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο τμήμα Σίνδος – Θεσσαλονίκη
- «Βόμβα» από Ρωσία: Έχουν «ξεκινήσει μυστικές συζητήσεις» στην ΕΕ για την δημιουργία πυρηνικών όπλων
- Τοποθετούνται γιατροί οπλίτες θητείας στο Περιφερειακό Ιατρείο Αγίας Ρουμέλης και στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Φούρνων









