ΟΗΕ: Η Συρία μπορεί να επιστρέψει σε μεγαλύτερης κλίμακας μάχες

Η πολυαίμακτη σύγκρουση στη Συρία διατρέχει τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης μετά το ξέσπασμα πολλών μετώπων σε όλη τη χώρα τους τελευταίους μήνες, προειδοποίησαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη σε μια νέα έκθεση.

“Η Συρία δεν μπορεί να διακινδυνεύσει μια επιστροφή σε μάχες μεγαλύτερης κλίμακας, αλλά μπορεί να κατευθύνεται εκεί”, δήλωσε ο Πάουλο Σέρζιο Πινιέιρο, επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ για τη Συρία.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατομμύρια άλλοι έμειναν άστεγοι αφότου οι διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το 2011 κλιμακώθηκαν σε εμφύλιο πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν ξένες δυνάμεις δημιουργώντας στη Συρία ζώνες ελέγχου.

Οι μάχες είχαν παγώσει τα τελευταία χρόνια αφότου το Ιράν και η Ρωσία βοήθησαν τον Άσαντ να ανακαταλάβει το 70% του συριακού εδάφους, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν τους Κούρδους μαχητές που νίκησαν τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και η Τουρκία δημιούργησε μια ουδέτερη ζώνη κοντά στα σύνορά της. Όμως τα Ηνωμένα Έθνη είπαν πως οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ διαφόρων περιοχών αρχίζουν πάλι να θερμαίνονται.

“Είχαμε μια ιδέα σε κάποιο σημείο πως ο πόλεμος είχε τελειώσει πλήρως στη Συρία”, δήλωσε ο Πινιέιρο σε δημοσιογράφους στη Γενεύη και πρόσθεσε πως οι παραβιάσεις που καταγράφονται στην έκθεση απέδειξαν ότι αυτό δεν συνέβη.

Η 50σέλιδη έκθεση αναφέρει πως οι “σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου” αυξήθηκαν σε όλη τη χώρα τους τελευταίους έξι μήνες.

Περιελάμβαναν μάχες και αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο βορειοανατολικό και βορειοδυτικό τμήμα της χώρας που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων αμάχων και έχουν περιορίσει την πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό, ανέφερε η έκθεση.

Σε περιοχές που τελούν υπό κυβερνητικό έλεγχο, η επιτροπή κατέγραψε θανάτους πρώην ηγετών της αντιπολίτευσης, επιδρομές σε σπίτια και τη συνέχιση των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης σε κέντρα κράτησης.

Τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης αυξήθηκαν έτι περαιτέρω τους τελευταίους λίγους μήνες, δήλωσε ο επίτροπος Χάνι Μέγκαλι.

“Βλέπουμε αυξανόμενη βία”, δήλωσε ο Μεγκάλι στους δημοσιογράφους.

Η έκθεση κατέγραψε επίσης τουλάχιστον δώδεκα ισραηλινά πλήγματα εναντίον της Συρίας τους πρώτους έξι μήνες του 2022, περιλαμβανομένης μιας επίθεσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού που έθεσε τις εγκαταστάσεις του εκτός λειτουργίας για σχεδόν δύο εβδομάδες.

Ο ΟΗΕ αποκάλυψε σήμερα ότι δεν μπόρεσε να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία εκείνην την περίοδο.

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:unsplash)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί