• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • Οι υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ ίδρυσαν τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Εμείς Κατασκευάζουμε το Τείχος,” για την συγκέντρωση χρημάτων από ιδιωτικούς πόρους

Οι υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ ίδρυσαν τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Εμείς Κατασκευάζουμε το Τείχος,” για την συγκέντρωση χρημάτων από ιδιωτικούς πόρους

Μία ομάδα από τους πιο πιστούς υποστηρικτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επισκέφτηκε στην προηγούμενη εβδομάδα την πόλη ΜακΑλεν στο Τέξας, που βρίσκεται στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ, σύμφωνα με το “Politico.”

Στην ομάδα αυτή, συμμετείχαν ο Στιβ Μπάνον πρώην στρατηγιστής του Λευκού Οίκου, ο πρώην υπουργός για την πολιτεία του Κάνσας, Κρις Κόμπατς, το πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Κολοράντο, Τομ Τανκρέντο, ο θρύλος του μπείζμπολ Κουρτ Σίλινγκ, αλλά κι ο πρώην σερίφης Ντέιβιντ Κλαρκ.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα σχεδίασαν την κατασκευή ενός τείχους κατά μήκος της νότιας συνοριακής γραμμής των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ο ιδρυτής της Blackwater, Έρικ Πρινς είχε μία τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, από τη Νότια Αφρική.

Καθώς το Κογκρέσο αρνείται να εγκρίνει την δαπάνη των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για την κατασκευή του τείχους, οι υποστηρικτές του Τραμπ σχεδιάζουν τις κινήσεις τους, ώστε η κατασκευή του τείχους να αρχίσει με χρήματα ιδιωτών και σε ιδιόκτητα εδάφη.

Η ιδέα άρχισε να υλοποιείται τον Δεκέμβριο στην Φλόριντα ως μια εθελοντική προσπάθεια για την συγκέντρωση χρημάτων για το τείχος.

Από τότε, στην προσπάθεια αυτή έχουν ενταχθεί μεγάλα ονόματα υποστηριχτών του προέδρου Τραμπ, όπως ο Μπάνον.

Παράλληλα, έχουν αρχίσει να διεξάγονται συνομιλίες με την ισραηλινή εταιρία, η οποία κατασκεύασε τον φράχτη ασφάλειας της χώρας στην συνοριακή γραμμή της με την Λωρίδα της Γάζας, όπως μέλη της ομάδας έχουν δηλώσει στο “Politico.”

Η ίδια ομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει μεθαύριο μία δημόσια συγκέντρωση στο Τάκσον της Αριζόνα, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφτεί την συνοριακή γραμμή στην περιοχή Λαρέντο του Τέξας.

Οι λεπτομέρειες για την δράση και τις πρωτοβουλίες των υποστηριχτών του προέδρου Τραμπ δημοσιοποιούνται καθώς ο ίδιος πιστεύει στην κατασκευή του συνοριακού τείχους, ενώ σε συζήτηση που είχε με τον Κόβατς τον προηγούμενο μήνα, συμφώνησε με την ιδιωτική πρωτοβουλία των υποστηρικτών του και την δρομολόγηση των κινήσεών τους.

Η ομάδα εκφράζει την σοβαρότητά της, για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου, που θα μπορούσε να επιμερίσει το οικονομικό κόστος της συνολικής οικονομικής δαπάνης κατασκευής, που επιδιώκει να πάρει ο πρόεδρος Τραμπ από το Κογκρέσο.

Ωστόσο, δεν έχουν διευκρινιστεί οι πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν αναφορικά με την κατασκευή του συνοριακού τείχους, από την παραπάνω ομάδα.

“Κοιτάξτε, βρίσκεται σε εξέλιξη,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάνον, καθώς η συμμετοχή του στην προσπάθεια αυτή, δεν είχε προηγούμενα δημοσιοποιηθεί.

“Διαθέτουμε ένα δισεκατομμύριο δολάρια την στιγμή αυτή; Όχι. Αλλά, μπορούμε να μαζέψουμε 100 ή 200 εκατομμύρια δολάρια; Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό,” πρόσθεσε ο ίδιος. Οι συμπατριώτες του, έχουν οργανώσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με την επωνυμία “Εμείς Κατασκευάζουμε το Τείχος.” Ο οργανισμός αυτός, συστήθηκε ως ταμείο από την καμπάνια που έγινε για την συγκέντρωση χρημάτων μέσω του πλήθους.

Ο Μπάνον δήλωσε στο “Politico” ότι η ομάδα του εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής του τείχους από ένα υλικό (hempcrete) το οποίο έχει ως βασικό συστατικό του στην κάνναβη. “Κατανοείτε την ειρωνεία της χρήσης κάνναβις για να κρατήσουμε έξω την μαριχουάνα;” Αναρωτήθηκε με σαρκαστική διάθεση ο Μπάνον.

Ο ομάδα του Μπάνον έχει προχωρήσει στην οργάνωση ενός πλαισίου συνεργασίας με την Ακαδημία Κάνναβις των ΗΠΑ, που έχει την έδρα της στο Κάνσας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διάθεση του υλικού κατασκευής, στην περίπτωση που αυτό επιλεγεί για το συνοριακό τείχος.

“Αυτό που προσπαθούν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, είναι ένα μεγάλο πολιτικό κόλπο, αλλά δεν θα κάνει πιο ασφαλή την χώρα,” δήλωσε ο Αλί Νουράνι, εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Φόρουμ για την Μετανάστευση, που έχει την έδρα του στην Ουάσινγκτον και προωθεί πολιτικές που είναι φιλικές προς την μετανάστευση. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα μέτρα για την συνοριακή ασφάλεια, θα είναι καλύτερο να υλοποιηθούν στα σημεία εισόδου.

Ο Νουράνι συμφώνησε ότι η κατασκευή του τείχους από ιδιώτες έχει ένα βασικό πλεονέκτημα απέναντι στην πρόταση του προέδρου Τραμπ για την κατασκευή του συνοριακού τείχους: απαιτεί την συγκατάθεση των ιδιωτών ιδιοκτητών των εκτάσεων κι όχι την απαλλοτρίωση των εκτάσεών τους από την κυβέρνηση.

Ο Λίον Φρέσκο πρώην βοηθός του υπουργού Δικαιοσύνης στο γραφείο του υπουργείου για τη μεταναστευτική νομοθεσία, δήλωσε ότι είναι σκεπτικός σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η πρωτοβουλία αυτή, στα ζητήματα της μετανάστευσης. Ο ίδιος τόνισε πως η κατασκευή ενός τμήματος του συνοριακού τείχους, μήκους ενός μιλίου, μπορεί να κοστίσει εκατομμύρια δολάρια. “Κάποια ποσά 20 ή 30 εκατομμυρίων δολαρίων δεν μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά την προσπάθεια,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι ιδιωτικές προσπάθειες για την κατασκευή του τείχους, είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, αλλά και το υπουργείο των Εσωτερικών, επεσήμανε ο Φρέσκο που είναι συνεργάτης του νομικού γραφείου Holland & Knight στην Ουάσινγκτον.

“Έχουν το δικαίωμα να είναι σκεπτικοί,” δήλωσε ο Μπράιαν Κολφέιτζ, που έχει υποστεί τριπλό ακρωτηριασμό και είναι βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ. Ο Κολφέιτζ άρχισε την ιδιωτική προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων τον περασμένο Δεκέμβριο. “Είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί και είναι ένα πολύ μεγάλο σχέδιο κατασκευής. Αλλά θα του δώσουμε όλη μας την δύναμη,” είπε ο ίδιος.

Περίπου τα 2/3 του συνολικού μήκους των 2.000 μιλίων της συνοριακής γραμμής, είναι ιδιοκτησία ιδιωτών ή αμερικανικών πολιτειών, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία του 2015, χωρίς ωστόσο να έχουν γνωστοποιηθεί περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Μπάνον είπε ότι η ομάδα έχει εντοπίσει ένα μήκος συνοριακής γραμμής 250-400 μιλίων, το οποίο ανήκει σε ιδιώτες και στο οποίο θα επικεντρωθεί η κατασκευή του τείχους που σχεδιάζεται με ιδιωτικούς πόρους.

Μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με ειδικούς, συμπεριλαμβανομένου κι ενός εκπροσώπου της ισραηλινής εταιρίας κατασκευής φραχτών Magal Security Systems, η ομάδα εκτιμά ότι είναι δυνατή η κατασκευή του τείχους με οικονομικό κόστος ανά μίλι στο 1,5 με 2,5 εκατομμύρια δολάρια. Στο κόστος αυτό, δεν έχει συμπεριληφθεί το οικονομικό κόστος για την απόκτηση της γης, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κολφέιτζ.

Όσοι οργανώνουν την προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιήσουν τις παραδοσιακές μεθόδους συγκέντρωσης χρημάτων, όπως οι καμπάνιες μέσω κλασικού και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να φτάσουν από τα 20 εκατομμύρια δολάρια που έχουν συγκεντρώσει μέχρι σήμερα, στο ποσό των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτείται για την κατασκευή εκατοντάδων μιλίων συνοριακού τείχους.

Η ομάδα προγραμματίζει να παρουσιάσει το σχέδιο της για την κατασκευή του συνοριακού τείχους στην ετήσια Διάσκεψη Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης η οποία θα αρχίσει στα τέλη Φεβρουαρίου.

Τα μέλη της ομάδας σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν ειδικό λεωφορείο κι ανοιχτές συγκεντρώσεις, προκειμένου να ενημερώσουν τον κόσμο για την συγκέντρωση χρημάτων, ενώ εκτιμάται ότι η κατασκευή του τείχους αναμένεται να αρχίσει το αργότερο μέχρι την 1η Ιουνίου.

Πηγή: “Politico”

photo:pexels

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...