Οι ΥΠΕΞ του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης αποτίουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα Ιρανό πρόεδρο

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), στον οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτερες χώρες της Ασίας και η Ρωσία, απέτισαν σήμερα κατά τη συνεδρίασή τους φόρο τιμής στον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί ο οποίος σκοτώθηκε σε δυστύχημα με ελικόπτερο.

Η συνάντησή τους στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Ραϊσί και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν την Κυριακή όταν συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν στο βορειοδυτικό Ιράν.

«Παρά τη δύσκολη περίσταση, εκπρόσωποι του Ιράν συμμετέχουν για πρώτη φορά στο υπουργικό συμβούλιο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ- Γιομάρτ Τοκάγεφ.

Το Ιράν εντάχθηκε το καλοκαίρι του 2023 στον SCO, μέλη του οποίου είναι ήδη η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και τέσσερις χώρες της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν).

Στον Οργανισμό συμμετέχουν και 14 χώρες ως «εταίροι στον διάλογο», μεταξύ των οποίων η Τουρκία και οι χώρες του Κόλπου, ενώ υπάρχουν και τρεις χώρες που συμμετέχουν ως παρατηρητές.

Στόχος του SCO είναι να σταθεροποιήσει την περιοχή καταπολεμώντας την τρομοκρατία, αναπτύσσοντας μεγάλα έργα υποδομών για να ενωθεί η Ασία με την Ευρώπη και εδραιώνοντας εμπορικούς δεσμούς με τη Μέση Ανατολή.

Η σημερινή υπουργική συνεδρίαση έχει στόχο να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού που θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Ιουλίου στην Αστάνα.

απεμπε – φωτο:freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί