Η συνάντησή τους στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Ραϊσί και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.
Οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν την Κυριακή όταν συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν στο βορειοδυτικό Ιράν.
«Παρά τη δύσκολη περίσταση, εκπρόσωποι του Ιράν συμμετέχουν για πρώτη φορά στο υπουργικό συμβούλιο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ- Γιομάρτ Τοκάγεφ.
Το Ιράν εντάχθηκε το καλοκαίρι του 2023 στον SCO, μέλη του οποίου είναι ήδη η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και τέσσερις χώρες της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν).
Στον Οργανισμό συμμετέχουν και 14 χώρες ως «εταίροι στον διάλογο», μεταξύ των οποίων η Τουρκία και οι χώρες του Κόλπου, ενώ υπάρχουν και τρεις χώρες που συμμετέχουν ως παρατηρητές.
Στόχος του SCO είναι να σταθεροποιήσει την περιοχή καταπολεμώντας την τρομοκρατία, αναπτύσσοντας μεγάλα έργα υποδομών για να ενωθεί η Ασία με την Ευρώπη και εδραιώνοντας εμπορικούς δεσμούς με τη Μέση Ανατολή.
Η σημερινή υπουργική συνεδρίαση έχει στόχο να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού που θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Ιουλίου στην Αστάνα.
απεμπε – φωτο:freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΠΑΣΟΚ: Τιμάμε την παρακαταθήκη του Κώστα Σημίτη και εμπνεόμαστε από το έργο του
- Όταν ο εκχιονισμός έχει και… παράπλευρες απώλειες! Video
- Θεσσαλονίκη: Ξεκινά από Δευτέρα η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας – Προχωρά και η πλατεία Δημοκρατίας
- Θεοφάνεια 2026: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της τελετής Aγιασμού των υδάτων στον Πειραιά
- Σέρβος πρόεδρος: «Το διεθνές δίκαιο έχει πάψει να υπάρχει»
- Τρίκαλα: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες στη δυτ. Θεσσαλία – Συντονίζουν τις επόμενες δράσεις
- Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Καβάλας στον κόμβο του Σταυρού
- Ποιά ευρωπαϊκή χώρα προηγείται στην κούρσα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;
- O πρώτος τόνος της χρονιάς πουλήθηκε σε τιμή Ρεκόρ στην Ιχθυαγορά του Τόκιο! BINTEO
- Πιάστηκε ο κλέφτης…που κατέστρεψε κιθάρες σε κατάστημα μουσικών οργάνων στις ΗΠΑ!









