Το Κίεβο δήλωσε χθες Κυριακή πως ένα πλοίο που μεταφέρει προϊόντα χάλυβα με προορισμό την Αφρική αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού μέσω ενός προσωρινού “ανθρωπιστικού” διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα, το δεύτερο πλοίο που το κάνει αφότου η Ρωσία αποχώρησε τον περασμένο μήνα από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και επέτρεψε την εξαγωγή σιτηρών με ασφάλεια.
Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων από το Κρεμλίνο, ο Πεσκόφ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας πως η αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά θα εξαρτηθεί από το αν η Δύση θα τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στη Μόσχα σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.
“Οι προοπτικές για την ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά εξαρτώνται από την πραγματική εφαρμογή, όχι μόνο στα λόγια, των υποσχέσεων, των δεσμεύσεων που δόθηκαν στη ρωσική πλευρά, το οποίο σημαίνει εφαρμογή του τμήματος της συμφωνίας που σχετίζεται με τη Ρωσία”, είπε ο Πεσκόφ.
Οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων δεν υπόκεινται στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω των στρατιωτικών ενεργειών της στην Ουκρανία. Όμως η Ρωσία λέει πως οι περιορισμοί στις πληρωμές, στη διοικητική μέριμνα και την ασφάλιση παραμένουν εμπόδιο για τα φορτία.
Το Κίεβο ανακοίνωσε τον “ανθρωπιστικό διάδρομο” στη Μαύρη Θάλασσα νωρίτερα αυτόν τον μήνα προκειμένου να απελευθερώσει φορτηγά πλοία που παρέμεναν εγκλωβισμένα στα ουκρανικά λιμάνια αφότου η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
“Αυτός (ο προσωρινός διάδρομος) είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα (από τη συμφωνία για τα σιτηρά) και το υπουργείο Άμυνάς μας τον παρακολουθεί όπως απαιτείται”, είπε ο Πεσκόφ.
Η Ρωσία έχει εξαπολύσει σειρά επιθέσεων με πυραύλους και drones σε ουκρανικά λιμάνια αφότου άφησε τη συμφωνία να λήξει. Το Κίεβο απάντησε με επιθέσεις με drones επιφανείας σε ρωσικά πολεμικά πλοία κοντά σε ένα κρίσιμο ρωσικό λιμάνι και σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο κοντά στην Κριμαία.
Η Ουκρανία και η Ρωσία ηγούνται των εξαγωγών σιτηρών. Σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών εξήχθησαν στη διάρκεια των 12 μηνών που ήταν σε λειτουργία η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας.
(απεμπε – φωτο:pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ακόμα ένα «καμπανάκι» σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα!
- Ουκρανία: Τα πυρηνικά εργοστάσια μείωσαν την παραγωγή ενέργειας λόγω των χθεσινών επιθέσεων
- Ο Μπιλ Κλίντον «σπάει» τη σιωπή του για την υπόθεση Έπσταϊν
- 82χρονη γιαγιά έκανε viral στο Tiktok την “σούπα μακροζωίας” – ΒΙΝΤΕΟ
- Hellenic Train: Λόγω προβλημάτων στην υποδομή δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα δρομολόγια του Οδοντωτού
- Νέες μεταναστευτικές ροές νότια της Κρήτης
- Τριάντα χρόνια μετά τα βαγόνια επιστρέφουν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και η βιομηχανία ξαναπαίρνει μπροστά
- Το σόου συνεχίζεται! Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ έδωσαν διορία για τερματισμό του πολέμου μέχρι τον Ιούνιο
- Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Η ενότητα της ορθοδοξίας στις ΗΠΑ δοκιμάζεται
- Αρχισυντάκτρια RT: «Είμαστε μία από τις λίγες πραγματικά ανεξάρτητες χώρες», vid









