Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τις επιπτώσεις, του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε ο Τραμπ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θεωρεί ότι ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, θα πλήξει" πρώτα και κύρια" τις ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά:

Οι ΗΠΑ, που πολλαπλασιάζουν τα μέτρα προστατευτισμού σε βάρος των εταίρων τους, θα μπορούσαν να είναι οι μεγάλοι χαμένοι του εμπορικού πολέμου, όπως εκτίμησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχει αναπτύξει τέσσερα σενάρια για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις μιας σύγκρουσης.

Σχόλιο: Τον Τραμπ τον ενδιαφέρει να δώσει δουλειές στους Αμερικανούς πολίτες, οπότε πρώτα θα κοιτάξει την πραγματική Οικονομία.

«Ενώ όλες οι χώρες θα είναι εν τέλει πιο αδύναμες, η Αμερικανική Οικονομία θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη διότι ένα μεγάλο μέρος του εμπορίου της θα υπόκειται σε αντίποινα», ανέφερε σε μπλογκ η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) αυτή την εβδομάδα στο Μπουένος Άιρες. «Και μια μείωση του ΑΕΠ δεν θα είναι το μοναδικό πλήγμα», προέβλεψε.

Σχόλιο: Για ακόμα μια φορά το ΔΝΤ μέσω της εκπροσώπου του, μας λέει ότι η Αμερικανική Οικονομία θα έχει πρόβλημα επειδή ο Τραμπ επέβαλε δασμούς. Επί Ομπάμα που η Οικονομία των ΗΠΑ είχε πιάσει «πάτο», το ΔΝΤ δεν είχε αναφέρει κάτι.

Μέχρι τώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ επέμενε ότι ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα είχε παρά μόνο χαμένους. Στα μέσα Ιουνίου, όταν έγινε η παρουσίαση της τελευταίας αξιολόγησης της αμερικανικής οικονομίας, μίλησε για έντονη διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, που προκαλεί τριγμούς στις δύο μεγαλύτερες παγκοσμίως οικονομίες.

Σχόλιο: Μέχρι στιγμής, ο μεγάλος χαμένος είναι ο Αμερικανικός λαός, που βλέπει όλες τις βιομηχανίες να έχουν μεταναστεύσει στην Κίνα. Ο Τραμπ κάνει σωστές κινήσεις και δίνει ξανά πνοή στον λαό του.

Ο Μορίς Όμπστφεντλ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, εμφανίστηκε και εκείνος πιο απαισιόδοξος τη Δευτέρα, λέγοντας ότι οι εμπορικές εντάσεις αντιπροσωπεύουν «την πιο μεγάλη απειλή βραχυπρόθεσμα για την παγκόσμια ανάπτυξη», με αφορμή την ανακοίνωση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ εκτίμησε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να μειωθεί κατά 0,5% ή πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σχέση με την τρέχουσα πρόβλεψη για το 2020.

Αν η πρόβλεψη ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία διατηρηθεί στο 3,9% για το τρέχον και το επόμενο έτος, αυτό θα μπορούσε να είναι το αποκορύφωμα, ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η ανάπτυξη έχει ήδη αρχίσει να επιβραδύνεται στην ευρωζώνη, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε η Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας επιπλέον ότι τα θετικά αποτελέσματα της φορολογικής μεταρρύθμισης για την Αμερικανική Οικονομία των ΗΠΑ, που υιοθετήθηκε στα τέλη του 2017, μετριάζονται.

«Γενικά, οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πιο σημαντικές για την αμερικανική οικονομία απ’ ό,τι για άλλες οικονομίες», συνοψίζουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ σε έκθεσή τους, περιγράφοντας τέσσερα σενάρια.

Το πρώτο λαμβάνει υπόψη τους Αμερικανικούς δασμούς που ήδη είναι σε ισχύ: 25% στις εισαγωγές χάλυβα, 10% στο αλουμίνιο (από τον Μάρτιο), 25% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 50 δισεκατ. δολαρίων και τα αντίποινα σε βάρος των αμερικανικών προϊόντων (που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο).

Το δεύτερο σενάριο προσθέτει τους επιπλέον Αμερικανικούς δασμούς 10% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισεκατ. δολαρίων, που προβλέπονται για τον Σεπτέμβριο.

Το τρίτο ενσωματώνει τους Αμερικανικούς δασμούς 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και τα αντίποινα που μπορεί να επιβληθούν στο τέλος του καλοκαιριού ή του φθινοπώρου.

Το τέταρτο σενάριο ενσωματώνει επίσης κι άλλα στοιχεία, όπως η επιδείνωση της εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με τη μείωση των επενδύσεων κυρίως στους τομείς της μεταποίησης.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι στις τρεις πρώτες περιπτώσεις, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αντίποινα από όλες τις πλευρές ενώ άλλες οικονομίες θα μπορούσαν να αναδιοργανώσουν τις εμπορικές τους ροές, αποφεύγοντας τις ΗΠΑ.
Στο τελευταίο σενάριο, το πιο απαισιόδοξο, μεταξύ των οικονομιών που επηρεάζονται, το Αμερικανικό ΑΕΠ θα μπορούσε να επηρεαστεί κατά 0,8% τον πρώτο χρόνο, ενώ ακολουθούν η αναδυόμενη Ασία (-0,7%), η Λατινική Αμερική και η Ιαπωνία (-0,6%). Η Γαλλία και ο υπόλοιπος κόσμος θα μπορούσαν να χάσουν περίπου το 0,3%.

Συμπέρασμα

Το ΔΝΤ το οποίο το γνωρίσαμε πάρα πολύ καλά στην Ελλάδα, ενδιαφέρεται μονάχα για την ευημερία των αριθμών και όχι για την ευημερία των ανθρώπων.

Τον μέσο Αμερικάνο, δεν τον ενδιαφέρει αν οι ΗΠΑ θεωρούνται η μεγαλύτερη Οικονομική δύναμη στον πλανήτη, όταν δεν έχει να φάει επειδή όλες οι επιχειρήσεις φύγανε στην Κίνα. Ευτυχώς για τους Αμερικανούς, στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται ένας άνθρωπος που προχώρησε σε γενναίες φοροελαφρύνσεις και με αυτό τον τρόπο έδωσε ξανά πνοή στην μεσαία τάξη αλλά και στους επιχειρηματίες.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu