• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την «αντικατάσταση» του πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν: Επέστρεψε ο θείος του για να τον εκθρονίσει

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την «αντικατάσταση» του πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν: Επέστρεψε ο θείος του για να τον εκθρονίσει

Ξεκίνησαν ήδη από τις ΗΠΑ οι διαδικασίες για την απομάκρυνση του διάδοχου πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν αφού κρίθηκε από τους Αμερικανούς ότι είναι επικίνδυνος για την

δική τους εικόνα καθώς οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να «λατρεύουν» την Σ.Αραβία λόγω της προστασίας που παρέχει το Ριάντ στο αμερικανικό δολάριο.

Από την αρχή το pronews.gr είχε προβλέψει πως θα χειριστούν οι ΗΠΑ το ζήτημα της δολοφονίας Κασόγκι.

Είχαμε πει ότι πρώτα θα την «πληρώσουν» αυτοί που τον σκότωσαν με φρικτό τρόπο, δηλαδή οι 15 εκτελεστές, κάποιοι ηθικοί αυτουργοί που τους έδωσαν άμεσα εντολές και σε βάθος χρόνου θα αποπεμθεί ο πρίγκιπας Σαλμάν καθώς αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν άμεσα και με άκομψο τρόπο.

Πάντως το σίγουρο ήταν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να τιμωρήσουν την Σ.Αραβία. Εδώ δεν το έκαναν για το κτύπημα στους Δίδυμους Πύργους το 2001 που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για εμπλοκή του Ριάντ

Στη Σαουδική Αραβία επέστρεψε ο νεότερος αδελφός του βασιλιά Σαλμάν, πρίγκιπας Αχμάντ μπιν Αμπντουλαζίζ και αναμένεται να ασκήσει έντονη πίεση στον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου στον απόηχο της δολοφονίας Κασόγκι.

Κι αυτό, γιατί, όπως αναφέρει το Middle East Eye o 70χρονος αδελφός του βασιλιά, που ασκεί ανοικτά κριτική στον ανεψιό του, γύρισε προκειμένου να προετοιμάσει τη διάδοχη κατάσταση, είτε διαδραματίζοντας ο ίδιος κεντρικό ρόλο, είτε συμβάλλοντας στην επιλογή του αντικαταστάτη του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

«Η επιστροφή του είναι μια σημαντική ένδειξη ότι κάτι κινείται μέσα στη βασιλική οικογένεια», είπε ο Γκρέγκορι Γκοζ, ειδικός σε θέματα που αφορούν στη Σαουδική Αραβία στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, στους New York Times. «Κάτι ετοιμάζεται», πρόσθεσε.

O πρίγκιπας Αχμέντ μπιν Αμπντουλαζίζ (Φωτογραφία: YouTube)

«Αυτός και άλλοι στην βασιλική οικογένεια έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο Μπιν Σαλμάν έχει γίνει τοξικός», είπε πηγή από το περιβάλλον του στο Middle East Eye αποκαλύπτοντας ότι ο αδελφός του βασιλιά επέστρεψε έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά του από Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους, οι οποίοι τον ενθάρρυναν να προκαλέσει ένα είδος βασιλικού πραξικοπήματος. Άλλωστε ο Αχμάντ μπιν Αμπντουλαζίζ προστατεύεται και από την άμεση συγγένειά του με τον βασιλιά.

Η ιστοσελίδα γράφει ότι ο πρίγκιπας Αχμάντ είχε επαφές στο Λονδίνο με άλλα μέλη της Σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας που ζουν εκτός της χώρας αλλά και άτομα μέσα στη χώρα του Κόλπου που μοιράζονται τις ανησυχίες του και τον ενθάρρυναν να κινηθεί κατά του ανεψιού του, ενώ αναφέρει ότι τον στηρίζουν τρεις πρίγκιπες, που είχαν ανώτερες θέσεις στο στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

Η ανησυχία στο μεταξύ εντείνεται στην Ουάσιγκτον καθώς η κυβέρνηση Τραμπ είχε εναγκαλιστεί τον Μπιν Σαλμάν ως τον σημαντικότερο Άραβα σύμμαχό της στα σχέδια περιορισμού της επιρροής της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή και εξώθησης των Παλαιστινίων στη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

Η πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας επί προεδρίας Ομπάμα και πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις επεσήμανε σε άρθρο της στους New York Times ότι «με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον η Ουάσιγκτον πρέπει να δράσει για να μετριάσει τους κινδύνους για τα δικά μας συμφέροντα.

Δεν πρέπει να διαρρήξουμε τη σημαντική σχέση μας με το βασίλειο, αλλά πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν μπορεί να συνεχίσουμε τη συνεργασία σαν να μην τρέχει τίποτε, όσο ο πρίγκιπας Μοχάμεντ εξακολουθεί να ασκεί απεριόριστη εξουσία. Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών σε συνεργασία με τους συμμάχους θα πρέπει να είναι ο παραγκωνισμός του πρίγκιπα διαδόχου ώστε να ενταθεί η πίεση στη βασιλική οικογένεια να βρει έναν σταθερότερο αντικαταστάτη».

Παρατηρητές θεωρούν, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ότι η βασιλική οικογένεια είτε θα επιδιώξει την αντικατάσταση του Μπιν Σαλμάν είτε ως εναλλακτική λύση θα κοιτάξει να του επιβάλει περιορισμούς στην εξουσία του, τοποθετώντας π.χ. έναν ισχυρό υπουργό Εξωτερικών, ώστε να υποβαθμιστεί ο ρόλος του MBS -όπως είναι επίσης γνωστός- σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ή των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με τη Δύση.

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...