• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καταστάσεις πραγματικών προκλήσεων, στην διαχείριση των μεταναστών στη νότια συνοριακή γραμμή

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καταστάσεις πραγματικών προκλήσεων, στην διαχείριση των μεταναστών στη νότια συνοριακή γραμμή

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κέβιν ΜακΑλίναν υπερασπίστηκε χθες την διαχείριση των μεταναστών από το υπουργείο του, στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ, ενώ απέκρουσε δημοσιογραφικές αναφορές που έκαναν λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας συνοριακής ασφάλειας στο Κλάιντ του Τέξας.

“Πρόκειται για μία κατάσταση ουσιαστικών προκλήσεων. Έχουμε μία κατάσταση υπέρβασης [των ορίων] με εκατοντάδες παιδιά να εισέρχονται καθημερινά. Αυτός είναι κι ο λόγος που ζητούμε χρηματοδότηση για τις υπηρεσίες υγείας και ανθρώπινης φροντίδας, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος αριθμός κρεβατιών και τα παιδιά να μπορούν να μετακινηθούν από αυτή την έκτακτη κατάσταση στα σύνορα, σε δομές που θα είναι πιο προσιτές για τα ίδια,” δήλωσε ο ΜακΑλίναν στην εκπομπή του ABC News, “This Week,” όπως σχολιάζει το “Politico.”

“Έτσι, δεν μπορώ να αρνηθώ ότι υπάρχουν καταστάσεις προκλήσεων στα σύνορα. Είμαι ο μόνος που έχω μιλήσει περισσότερο [γι’ αυτές τις καταστάσεις,” είπε ο ΜακΑλίναν.

“Αυτό που μπορώ να σας πω τώρα, είναι πως υπάρχει αρκετό φαγητό, νερό κι ότι ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά αυτά βρέθηκαν πρώτα στον σταθμό Κλάιντ, είναι για να γίνει μία ιατρική αξιολόγησή τους. Εκεί υπάρχουν κι εγκαταστάσεις για να κάνουν ντουζ. Οι εγκαταστάσεις αυτές, υπάρχουν εδώ κι έναν χρόνο. Αυτός είναι ο λόγος που προσπαθούμε να τους διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες, για τον σύντομο χρόνο που υποτίθεται ότι θα περάσουν στα σύνορα,” εξήγησε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις του ΜακΑλίναν έγιναν μετά από μια δημοσιογραφική αναφορά της εφημερίδας “The New York Times” το Σάββατο, αλλά και της εφημερίδας “El Paso Times” που παρουσίασαν ως “εφιαλτικές για το προσωπικό” τις συνθήκες που υπάρχουν στον σταθμό Κλάιντ. Μεταξύ αυτών, “την έξαρση της ψωρίασης, του έρπη ζωστήρα, αλλά και της ανεμοβλογιάς,” μεταξύ των παιδιών μεταναστών που κρατούνται.

Στις ίδιες αναφορές, επισημάνθηκε ότι η ηγεσία της υπηρεσίας συνοριακής ασφάλειας “γνώριζε για μήνες, ότι δεν υπήρχαν κρεβάτια για μερικά παιδιά, δεν υπήρχε πρόσβασή τους σε συνθήκες προσωπικής υγιεινής, ενώ μερικές φορές πεινούσαν.”

Ο ΜακΑλίναν δήλωσε το Σάββατο ότι στον αναφερόμενο σταθμό υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες προσωπικής υγιεινής για τα παιδιά, ενώ ο ίδιος σταθμός απολυμαίνεται καθημερινά. “Γνωρίζω ποια είναι τα στάνταρτ που έχουμε και γνωρίζω ότι τηρούνται, καθώς έχουμε ουσιαστικά επίπεδα εποπτείας.”

Ο ίδιος απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς για “μη ικανοποιητική διατροφή και παροχή νερού, αλλά και και για ακάθαρτα δωμάτια” στην ίδια εγκατάσταση, τονίζοντας ότι το υπουργείο του “δεν έχει αποδείξεις ότι τα παιδιά πεινούσαν.”

Σε ερώτηση για δημοσιογραφικές αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες, οι πράκτορες των υπηρεσιών συνοριακής ασφάλειας έχουν προειδοποιήσει σχετικά με τις συνθήκες στον σταθμό Κλάιντ, ο ΜακΑλίναν απάντησε: “ Φυσικά κι ανησυχούμε γι’ αυτό. Ο καθένας σε όλη την πυραμίδα της ιεραρχίας ανησυχεί για την κατάσταση των παιδιών.”

Αργότερα χθες, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε την διαχείριση των μεταναστών από τις αμερικανικές υπηρεσίες, χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας NYT ως ένα μέρος “Της Μεγάλης Συνωμοσίας των ΜΜΕ.”

“Τα Μέσα των Κατασκευασμένων Ειδήσεων και ειδικότερα οι Αποτυχημένοι @nytimes γράφουν κατασκευασμένες και υπερβολικές ιστορίες για τα Κέντρα Κράτησης στα Σύνορα,” έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ, σε μια σειρά αναρτήσεων του στο Twitter.

“Πρώτα από όλα, οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να εισέρχονται παράνομα στην Χώρα. Έτσι, ώστε εμείς να πρέπει να νοιαστούμε γι’ αυτούς μετά. Πρέπει να μας επιτραπεί να δώσουμε έμφαση πρώτα στους Πολίτες των ΗΠΑ. Η Συνοριακή Ασφάλεια, αλλά κι άλλες υπηρεσίες στην Επιβολή του Νόμου κάνουν μία ουσιαστική δουλειά,” έγραψε ο ίδιος.

“Είπαμε ότι υπήρξε μία Κρίση – Τα ψεύτικα νέα και οι Δημοκρατικοί, είπαν ότι είναι ‘κατασκευασμένη,’” Έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ. “Τώρα όλοι συμφωνούν ότι είχαμε δίκιο. Ωστόσο, πάντα το γνώριζαν αυτό. Συγκεντρώνονται [οι μετανάστες] επειδή οι Δημοκρατικοί δεν αλλάζουν τα Παραθυράκια στο Άσυλο. Δουλειά των ΜΜΕ της Συνωμοσίας!”

Ο επιθεωρητής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας με αναφορά του την περασμένη Τρίτη, εντόπισε “επικίνδυνη υπερφόρτωση και κράτηση για μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο για παιδιά, όσο και για ενήλικες” στα κέντρα κράτησης μεταναστών, ωθώντας τον ηγέτη της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ να ζητήσει την Τετάρτη, την απόλυση υψηλόβαθμων αξιωματούχων στις υπηρεσίες τελωνείων και συνοριακής ασφάλειας.

Πηγή: “Politico”