Ο Τραμπ υποδέχεται τον Ιταλό πρωθυπουργό Κόντε στον Λευκό Οίκο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται σήμερα στον Λευκό Οίκο τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, έναν λαϊκιστή ηγέτη με τον οποίο τον ενώνουν πολλά κυρίως σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και το εμπόριο.

 

Οι δύο άνδρες αναμένεται να έχουν αρχικά μια συνάντηση τετ-α-τετ ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες διμερείς συνομιλίες, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

«Η Ιταλία είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, ένα εξαιρετικός εταίρος στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και είναι κρίσιμη για τη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου», επεσήμανε η αμερικανική προεδρία ανακοινώνοντας στα τέλη Ιουνίου αυτή την επίσκεψη.

Ο Τραμπ είχε μάλιστα χαρακτηρίσει τον Ιταλό πρωθυπουργό «καταπληκτικό» στη διάρκεια της τελευταίας συνόδου της G7 στον Καναδά.

«Είναι πολύ αυστηρός στο θέμα της μετανάστευσης, όπως εγώ», είχε δηλώσει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ο οποίος θέλει να κατασκευάσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό για να καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση.

Ο Κόντε επιλέχθηκε να ηγηθεί μίας κυβέρνησης στην οποία συμμετέχουν το λαϊκιστικό κόμμα Κίνημα 5 αστέρων και το ακροδεξιό Λέγκα.

Θέλει να μεταρρυθμίσει τον Κανονισμό του Δουβλίνου που προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ, κάτι που επιβαρύνει περισσότερο την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Άλλοι κοινό των δύο ηγετών είναι ότι αντιμετωπίζουν θετικά τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Από τον Καναδά ο Τραμπ είχε ζητήσει από τη G7 να δεχθεί πίσω στους κόλπους της τη Ρωσία