• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο Τραμπ στέλνει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ στην ορκωμοσία του ηγέτη της Εθνικής Δεξιάς στην Βραζιλία

Ο Τραμπ στέλνει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ στην ορκωμοσία του ηγέτη της Εθνικής Δεξιάς στην Βραζιλία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στην επίσημη τελετή κατά την οποία θα ορκιστεί και θα αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της Βραζιλίας ο Ζαΐχ Μπολσονάρου την 1η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

 

Στα μέλη της αντιπροσωπείας υπό τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συγκαταλέγονται επίσης ο Μαρκ Γκριν, διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς ανάπτυξης (USAID), καθώς και ο Μαουρίσιο Κλέιβερ-Καρόουν, σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αρμόδιος για τις σχέσεις με τα κράτη του δυτικού Ημισφαιρίου στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος δηλώνει μέγας θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ, εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας την 28η Οκτωβρίου με το 55% των ψήφων. Ήδη δέχθηκε μια επίσκεψη του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, του Τζον Μπόλτον, στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο ακροδεξιός πολιτικός που ορισμένοι αποκαλούν «τροπικό Τραμπ» δεν κρύβει την πρόθεσή του να βάλει τη βραζιλιάνικη διπλωματία να κάνει στροφή 180 μοιρών, να ευθυγραμμιστεί με την πολιτική της Ουάσινγκτον.