Ο Τραμπ, ο παραλίγο πόλεμος με τη Βόρεια Κορέα και ένα tweet που δεν αναρτήθηκε ποτέ

Πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα παραλίγο να προκαλέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως φοβούνταν οι ίδιοι οι συνεργάτες του, με ένα μήνυμα που σκόπευε να αναρτήσει στο Twitter.

Όπως δήλωσε ο δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ, σε αυτό το tweet, που τελικά δεν δημοσιοποιήθηκε, ο Αμερικανός πρόεδρος έλεγε πως θα διέτασσε να επαναπατριστούν οι οικογένειες των περίπου 28.500 Αμερικανών στρατιωτικών που είναι ανεπτυγμένοι στη Νότια Κορέα.

Αυτό το μέτρο θα εκλαμβανόταν αυτοστιγμεί στην Πιονγκγιάνγκ ως ένδειξη πως επίκειται επίθεση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων εναντίον της Βόρειας Κορέας, εξήγησε ο Γούντγουορντ σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

«Εκείνη τη στιγμή, η ηγεσία του Πενταγώνου καταλήφθηκε από πολύ έντονη ανησυχία, καθώς σκέφτηκε: “Θεέ μου, αυτό το tweet, ενώ έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες ότι οι Βορειοκορεάτες θα εκλάβουν αυτή την κίνηση ως ένδειξη άμεσα επικείμενης επίθεσης”» είπε ο Γούντγουορντ.

Στο υπό έκδοση βιβλίο του — κυκλοφορεί αύριο Τρίτη — ο διάσημος δημοσιογράφος-ερευνητής, γνωστός για τις αποκαλύψεις που είχε κάνει για την υπόθεση του Γουότεργκεϊτ, περιγράφει έναν Ντόναλντ Τραμπ που είχε εμμονή με τον επαναπατρισμό των Αμερικανών στρατιωτικών που είναι ανεπτυγμένοι στη Νότια Κορέα, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ΕΙδήσεων.

«Δεν ξέρω γιατί βρίσκονται εκεί κάτω», είχε πει ο ρεπουμπλικάνος σε μια συνάντηση. «Ας τους ξαναφέρουμε όλους πίσω στη χώρα μας». Ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις είχε σπεύσει να εξηγήσει ότι οι στρατιωτικοί βρίσκονται εκεί «για να αποφύγουμε τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

Η αποκάλυψη Γούντγουορντ έρχεται λίγες ημέρες μετά το ανυπόγραφο άρθρο στην εφημερίδα The New York Times, στο οποίο «ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ» περιέγραφε την αδιάκοπη προσπάθεια των συνεργατών του Αμερικανού προέδρου να αποτρέπουν παρορμητική λήψη αποφάσεων από τον Τραμπ, αποφάσεις που θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu