• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο Τραμπ αποθεώνει τον Τζόνσον: «Είναι ακριβώς αυτό που έψαχνε το Ηνωμένο Βασίλειο»

Ο Τραμπ αποθεώνει τον Τζόνσον: «Είναι ακριβώς αυτό που έψαχνε το Ηνωμένο Βασίλειο»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε σήμερα πως θα είναι δύσκολο για τον ηγέτη του βρετανικού αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας,

«Ο Μπόρις είναι ακριβώς αυτό που έψαχνε το Ηνωμένο Βασίλειο».Νωρίτερα σήμερα, ο Τζόνσον προκάλεσε σάλο όταν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου για περίπου ένα μήνα πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περικόπτοντας τη δυνατότητα του θεσμού αυτού να αποτρέψει το Brexit.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον, για την αναστολή της λειτουργίας της Βουλής από την εβδομάδα που ξεκινά στις 9 Σεπτεμβρίου, έως τις 14 Οκτωβρίου. Η απόφαση αυτή της βασίλισσας ήταν αναμενόμενη, σημειώνει το Associated Press, καθώς η Ελισάβετ είναι πολιτικά ουδέτερη και ουσιαστικά εγκρίνει τα αιτήματα της κυβέρνησης.


«Κλειδώνει» για τις 31 Οκτωβρίου το Brexit

Στόχος του Τζόνσον, όπως σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος, είναι να εμποδίσει τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και τους λοιπούς πολιτικούς αντιπάλους και βουλευτές να αποτρέψουν ένα άτακτο Brexit, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να συνάψει μια νέα συμφωνία με την Ένωση.

Κόμματα της αντιπολίτευσης ήλπιζαν σε μια υποστήριξη από Συντηρητικούς βουλευτές που αντιτίθενται σε μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Αλλά με την κίνηση του Τζόνσον δεν απομένει επαρκής χρόνος για να περάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας της Βουλής. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι το Brexit θα γίνει κανονικά στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

Με το αίτημα για αναστολής λειτουργίας της Βουλής, ο Μπόρις Τζόνσον πηγαίνει ολοταχώς για εκλογές, εκτιμά ο Τζον Ρέντουλ, επικεφαλής πολιτικός αρθρογράφος της εφημερίδας Independent.

Αν ο Τζόνσον ολοκληρώσει το Βrexit, με ή χωρίς συμφωνία, θα έχει ακόμη στη θεωρία την πλειοψηφία, σημειώνει. Οπότε, δεν υπάρχει προοπτική αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Για αυτό πρέπει να πάει γρήγορα σε εκλογές, σημειώνει ο αρθρογράφος.

(φώτο: Pexels-πηγή: iefimerida.gr)