• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί πως η Καμάλα δεν πληροί τις νομικές προϋποθέσεις για αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί πως η Καμάλα δεν πληροί τις νομικές προϋποθέσεις για αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

USA
Κατά πόσο αληθεύει όμως αυτό;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι παίρνει στα σοβαρά την αμφιλεγόμενη θεωρία που κυκλοφορεί σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την οποία η Κάμαλα Χάρις, η εκλεκτή του Δημοκρατικού αντιπάλου του για την αντιπροεδρία, δεν πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να είναι υποψήφια τον Νοέμβριο.

Όταν ρωτήθηκε, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, για «τους ισχυρισμούς που κυκλοφορούν» στο διαδίκτυο για την υποτιθέμενη μη επιλεξιμότητα της γερουσιαστού, ο Τραμπ απάντησε:

«Άκουσα σήμερα ότι δεν πληροί τις (νόμιμες) προϋποθέσεις» για να γίνει αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

«Και, εξάλλου, ο δικηγόρος που το έγραψε αυτό είναι ένας δικηγόρος πολύ ικανός, πολύ ταλαντούχος. Δεν γνωρίζω αν όλα αυτά είναι ακριβή», συνέχισε. «Θα σκεφτόμουν ότι οι Δημοκρατικοί το είχαν επαληθεύσει πριν την επιλέξουν ως υποψήφια αντιπρόεδρο», πρόσθεσε.

«Όμως είναι πολύ σοβαρό, εσείς το λέτε αυτό, λένε ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις επειδή δεν γεννήθηκε σε αυτή τη χώρα», εξήγησε. Ο δημοσιογράφος τότε διευκρίνισε ότι η Χάρις έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ όμως ενδέχεται την εποχή εκείνη οι γονείς της να μην είχαν αποκτήσει ακόμη καθεστώς μόνιμου κατοίκου.

Ο Τραμπ αναφερόταν προφανώς σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Newsweek από τον συντηρητικό νομικό Τζον Ίστμαν, καθηγητή δικαίου στο Πανεπιστήμιο Τσάπμαν, ο οποίος έγραφε ότι η Χάρις δεν είναι επιλέξιμη για αντιπρόεδρος ή πρόεδρος επειδή οι γονείς της δεν ήταν Αμερικανοί υπήκοοι όταν γεννήθηκε εκείνη.

Η Χάρις γεννήθηκε στο Όουκλαντ της Καλιφόρνιας το 1964. Η μητέρα της ήταν Ινδή και ο πατέρας της Τζαμαϊκανός.

(φωτο:screenshot)