• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο Σαλβίνι «συσπειρώνει» την Εθνική Δεξιά στην Ευρώπη:«Πρέπει να τελειώνουμε με την αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Σαλβίνι «συσπειρώνει» την Εθνική Δεξιά στην Ευρώπη:«Πρέπει να τελειώνουμε με την αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Μεγάλο πλήγμα στην αριστερόστροφη Νέα Τάξη ετοιμάζει ο Εθνικοδεξιός Ματέο Σαλβίνι.
Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Ο Ιταλός που τον τελευταίο καιρό έχει προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στους «προοδευτικούς» με τις ενέργειές του, σχεδιάζει να συγκεντρώσει μια «φατρία» ομοϊδεατών, που τάσσονται ενάντια της μετανάστευσης και των αριστερών ιδεών, με σκοπό μέσω τω επικείμενων Ευρωεκλογών να «χτυπήσει» τα κυρίαρχα κεντροαριστερά και κεντροδεξιά κόμματα που εφαρμόζουν αριστερή πολιτική με καταστροφικά για την Ευρώπη αποτελέσματα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δυσκολεύεται να δημιουργήσει ένα ευρύ, κυρίαρχο μέτωπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 εθνών, αφού ένα πλέγμα αντιφατικών εθνικών συμφερόντων παρεμποδίζει την πρόοδό του.

Πριν μερικές ημέρες ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει την εκστρατεία του για τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, τη Δευτέρα, με εκπροσώπους μόνο τριών, σχετικά μικρών δεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων.

Ωστόσο, μετά από συνομιλίες με τη Γαλλίδα σύμμαχό του Μαρίν Λε Πεν, ο Σαλβίνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι σχεδιάζει μια πολύ πιο φιλόδοξη προεκλογική εκστρατεία για τον επόμενο μήνα.

«Ετοιμάζουμε κάτι σημαντικό για την Ευρώπη των επόμενων 30 χρόνων τον Μάιο στην Ιταλία, όπου θα προσκαλέσουμε όλα τα ευρωπαϊκά κινήματα που είναι ενάντια στην κυριαρχία των Σοσιαλιστών και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», δήλωσε ο Σαλβίνι.

«Θα είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία μια εκδήλωση που θα φιλοξενήσει τουλάχιστον 15 με 20 ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε.

Ο Ιταλός δεν ανέφερε ποια άλλα κόμματα έχουν συμφωνήσει με αυτή την κίνηση, η οποία ελπίζει να λάβει χώρα στο αρχαίο στάδιο της Ρώμης Circus Maximus. Τα ευρωπαϊκά κόμματα δημιούργησαν πολλαπλές, πανευρωπαϊκές ομάδες στο κοινοβούλιο της ΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει το κόμμα της Le Pen και το Αυστριακό Κόμμα «Ελευθερίας της Αυστρίας».

Ο Σαλβίνι θέλει όπως είναι λογικό να συμμαχήσει με τους υπόλοιπους εθνικοδεξιούς ηγέτες των οποίων τα κόμματα βρίσκονται σε διαφορετικές ομάδες όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος PiS της Πολωνίας.

Ο Κάτσινσκι συναντήθηκε με τον Σαλβίνι τον Ιανουάριο, αλλά δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν θα συμμετάσχει στην «εκστρατεία» του Ιταλού.

Ο Σαλβίνι δήλωσε ότι τα τρία κόμματα που θα τον συναντήσουν τη Δευτέρα είναι το κόμμα εναντίον του ευρώ για το της Γερμανίας, το συντηρητικό Κόμμα των Φινλανδών και το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας.

Ο επικεφαλής της AfD, Joerg Meuthen, δήλωσε στην εφημερίδα La Stampa την Παρασκευή ότι παρόλο που ο ίδιος και ο Σαλβίνι είχαν παρόμοιες, αντι-μεταναστευτικές απόψεις, είχαν διαφορετικές θέσεις σε βασικά οικονομικά ζητήματα, όπως η ανάγκη σεβασμού των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

“Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε όλα. Θα μιλήσουμε γι ‘αυτό και θα βρούμε συμβιβασμούς “, ανέφερε ο ίδιος.

Ο Σαλβίνι επομένως προχωράει με δυο βασικούς συμμάχους μέχρι στιγμής: Την Λε Πεν και τον Όρμπαν, ελπίζοντας πως θα πείσει κι άλλους να πάνε μαζί του για να χτυπήσουν από κοινού την αριστερά μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πριν περίπου ένα χρόνο, ο Σαλβίνι είχε δηλώσει: «Οι εχθροί της Ευρώπης είναι αυτοί που έχουν οχυρωθεί στις Βρυξέλλες. Οι εχθροί του ευρωπαϊκού λαού είναι ο Γιούνκερ και ο Μοσκοβισί».

«Δεν αγωνιζόμαστε εναντίον της Ευρώπης, αλλά εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει γίνει ένα ολοκληρωτικό σύστημα» είχε συμπληρώσει,ενώ είχε αναφέρει πως «τον Μάιο θα γραφτεί ιστορία, η ανάδυση μιας Ευρώπης των Εθνών».

Με τα δεξιά κόμματα να ενισχύουν τα ποσοστά τους σε όλη την Ευρώπη και τους περισσότερους πολίτες να έχουν αγανακτήσει με τις αριστερές κυβερνήσεις στις ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες βλέπουν μέρα με την ημέρα να καταστρέφονται όλο και περισσότερο, είναι πολύ πιθανό το «όραμα» του Σαλβίνι να γίνει πραγματικότητα.

Αναμένουμε εξελίξεις.

(φώτο: Pexels)