Ο ΟΗΕ καλεί τη Βραζιλία να επιτρέψει την υποψηφιότητα Λούλα ντα Σίλβα

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας κρατείται για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος – Παρέμβαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ

Η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ κάλεσε τη Βραζιλία να επιτρέψει στον πρώην πρόεδρο Λούΐζ Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος κρατείται για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, δεδομένου ότι δεν έχουν εξετασθεί όλες οι προσφυγές του στη δικαιοσύνη.

Στην επιτροπή μετέχουν ειδικοί στα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Τα μέλη της αποφάνθηκαν επί της επείγουσας προσφυγής των δικηγόρων του Λούλα, στις 27 Ιουλίου στη Γενεύη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Επιτροπή «καλεί τη Βραζιλία να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο που θα επιτρέπει στον Λούλα να ασκήσει τα πολιτικά του δικαιώματα μέσα από τη φυλακή, ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές» του Οκτωβρίου 2018.

«Η υποψηφιότητα δεν μπορεί να ακυρωθεί»

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου, που έχει ασκήσει εφέσης κατά της απόφασης του εφετείου για φυλάκισή του, δεν μπορεί να ακυρωθεί «παρά μόνον αφότου οι δικαστικές εφέσεις θα έχουν εξετασθεί με ισότιμο τρόπο». Εάν ακυρωθεί, θα υπάρξει «ανεπανόρθωτη αδικία» στο πρόσωπο του 72χρονου Λούλα.

Ο Ολιβιέ ντε Φρουβίγ, μέλος της Επιτροπής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι εφέσεις που έχει καταθέσει στα ανώτατα δικαστικά όργανα της χώρας του ο Λούλα «μπορούν να καταλήξουν στην ακύρωση της καταδίκης του» για διαφθορά.

Οι δικηγόροι του Λούλα ζήτησαν από την Επιτροπή να αποφανθεί επί τριών ζητημάτων: την άμεση αποφυλάκισή του, την πρόσβασή του στα μέσα ενημέρωσης και στα όργανα του κόμματός του και την δυνατότητά του να είναι υποψήφιος.

Η επιτροπή είπε «όχι» στα πρώτα δύο αιτήματα και «ναι» στο τρίτο.

Ως εκ τούτου, είπε ο Φρουβίγ, θα πρέπει να δοθεί άδεια στον Λούλα «να διεξάγει προεκλογική εκστρατεία» ακόμη και μέσα από τις φυλακές της Κουριτίμπα, στη νότιο Βραζιλία.

Αρνητικό το ΥΠΕΞ της Βραζιλίας

Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας υποστήριξε ότι «τα συμπεράσματα της Επιτροπής του ΟΗΕ έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν είναι δικαστικώς δεσμευτικά», πλην όμως δεσμεύθηκε πως θα τα «διαβιβάσει στις δικαστικές αρχές».

Πηγή της εισαγγελίας υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι να πούμε».

«Ο Λούλα είναι αθώος» λέει ο Ρούσεφ

Η διάδοχος του Λούλα στην προεδρία, προτού κι εκείνη καθαιρεθεί το 2016, Ντίλμα Ρούσεφ εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την πρόταση της Επιτροπής:

«Ο Λούλα είναι αθώος. Ο Λούλα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας», σημείωσε η Ρούσεφ στον λογαριασμό της στο Twitter, ενώ στελέχη της δεξιάς εξέφραζαν την ίδια ώρα την απαρέσκειά τους

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...